Diabetes Hjerte Hjerte-/kredsløbssygdomme

Ingefær og bukkehorn mod hjerteanfald og diabetes

De indiske krydderier ingefær og bukkehorn kan være en vigtig hjælp for personer med diabetes el­ler sygdomme i hjertets kranspulsårer, viser en undersøgelse foretaget af danske og indiske forskere.

Det placebo-kontrollerede forsøg målte virkningen af krydderierne på blodets fedtindhold, blodpla­dernes sammenklumpning, blodsukkerniveauet og kendte, kemiske indikatorer på sygdomme i kranspulsårerne – den mest almindelige årsag til hjerteanfald. Forskere ved Odense Universitet og R.N.T. Medical College i Udaiper, Rajasthan i Indien, gav in­gefær og bukkehorn til fire testgrupper:

  • Patienter med sygdomme i kranspulsårerne, som tidligere havde haft hjerteanfald
  • Patienter med diabetes type II i mild eller alvorlig grad
  • Patienter med begge sygdomme
  • Raske personer.

I 45 dage fik 30 af hjertepatienterne hvert af krydderierne i kapselform, mens andre 30 patienter fik et placebo-præparat.

Blandt de raske forsøgsdeltagere havde bukkehorn ingen indflydelse på hverken blodsukker- eller blodfedt-niveauet. Men blandt de patienter, der led af begge sygdomme, kunne 2,5 g bukkehorn to gange dagligt i betydelig grad reducere det samlede kolesterol- og triglyceridtal – uden at påvirke det ”gode” HDL-kolesteroltal. Virkningen indtrådte først efter seks ugers forløb – den periode, som normalt forbindes med den mere gradvise forbedring, der kan forventes ved indtagelse af urtemedi­cin.

I en gruppe på 20 patienter med alvorlig eller mild diabetes, men uden hjertesygdom, viste det sig, at indtagelse af bukkehorn gennem en måned i betydelig grad kunne reducere blodsukkerniveauet – men kun for patienter med mild diabetes. Blandt de patienter, der ”kun” led af sygdomme i hjertets kranspulsårer, var en enkelt dosis på 10 g pulveriseret ingefær i stand til at give en betydeligt lavere sammenklumpning af blodplader. Mindre doser havde ingen mærkbar virkning.

Forfatterne til undersøgelsesrapporten konkluderede, at regelmæssig brug af bukkehorn og ingefær kan give en vis grad af beskyttelse mod sygdom i hjertets kranspulsårer, og at der er behov for yder­ligere forskning med henblik på at kunne fastslå, hvilke stoffer i de to krydderier der er aktive i forhold til hjertesygdom og diabetes.

Læs også
Ingefær – Østens lækre multimedicin
Ingefærpulver er gavnligt ved diabetes
Bukkehorn – masser af gode egenskaber
Bukkehorn: Effektiv mod diabetes og mavebesvær
Diabetes: Urter til diabetikere
Gurkemeje forebygger hjertesvigt forårsaget af diabetes
Diabetesmedicin øger risikoen for hjerteanfald

Kilde
Bordia A. et al. Effect of ginger (Zingiber officinale Rosc.) and fenugreek (Trigonella foenum-­graecum L.) on blood lipids, blood sugar and platelet aggregation in patients with coronary artery disease.” Prostaglandins, Leukotrienes and Essential Fatty Acids 1997, 58(5):379-384.