D-vitamin Hjerte-/kredsløbssygdomme

D-vitaminmangel – en risikofaktor for kredsløbssygdomme

En metaanalyse offentliggjort i Journal of the American College of Cardiology beskriver et lavt D-vitaminindhold i kroppen som en mulig kandidat blandt almindelige risikofaktorer for kredsløbssygdomme.

Ifølge Michael F. Holick og hans kolleger kan et utilstrækkeligt indhold af D-vitamin i kroppen aktivere renin-angiotensin-aldosterol-systemet, som kan medføre forhøjet blodtryk og fortykkelse af væggene i hjerte og blodkar. Et øget D-vitaminindhold er sat i forbindelse med en lavere risiko for kredsløbsfaktorer som diabetes, forhøjet blodtryk, forhøjet triglyceridniveau og fedme. Og blandt de deltagere i det såkaldte Framingham Heart Study, som havde et lavt D-vitaminindhold ved forsøgets begyndelse, var risikoen for senere kredsløbsproblemer dobbelt så stor som risikoen for den gruppe, der havde det højeste indhold af vitaminet i kroppen.

“D-vitaminmangel er en ikke anerkendt, men stadigt mere betydningsfuld risikofaktor for kredsløbssygdomme – og man bør screene for mangel og derefter behandle”, lyder det fra en af forfatterne til forsøgsrapporten, dr. James H. O’Keefe.

Kilde
Lee JH, O’Keefe JH, Bell D, Hensrud DD, Holick MF. Vitamin D deficiency. An important, common, and easily treatable cardiovascular risk factor? J Am Coll Cardiol., 2008;52:1949-56.