D-vitamin Hjerte-/kredsløbssygdomme

D-vitaminmangel – en risikofaktor for kredsløbssygdomme

En metaanalyse offentliggjort i Journal of the American College of Cardiology beskriver D-vitaminmangel (defineret som et lavt indhold af D-vitamin i kroppen) som en mulig kandidat blandt almindelige risikofaktorer for kredsløbssygdomme.

Ifølge Michael F. Holick og hans kolleger kan et utilstrækkeligt indhold af D-vitamin i kroppen aktivere renin-angiotensin-aldosterol-systemet, som kan medføre forhøjet blodtryk og fortykkelse af væggene i hjerte og blodkar. Et øget D-vitaminindhold er sat i forbindelse med en lavere risiko for kredsløbsfaktorer som diabetes, forhøjet blodtryk, forhøjet triglyceridniveau og fedme. Og blandt de deltagere i det såkaldte Framingham Heart Study, som havde et lavt D-vitaminindhold ved forsøgets begyndelse, var risikoen for senere kredsløbsproblemer dobbelt så stor som risikoen for den gruppe, der havde det højeste indhold af vitaminet i kroppen.

D-vitamin mindsker risikoen for kredsløbssygdomme“D-vitaminmangel er en ikke anerkendt, men stadigt mere betydningsfuld risikofaktor for kredsløbssygdomme – og man bør screene for mangel og derefter behandle”, lyder det fra en af forfatterne til forsøgsrapporten, dr. James H. O’Keefe.

Læs også
For lidt D-vitamin skader hjerte og kredsløb
D-vitamin reducerer risikoen for at dø for tidligt
D-vitaminmangel øger risikoen for hjerte-/karsygdom
D-vitamin mod metabolisk syndrom
D-vitamin optages bedst på bar hud
Multivitaminer: Fundamentet for et godt helbred
Flavonoider – en gave til kredsløbet

Kilde
Lee JH, O’Keefe JH, Bell D, Hensrud DD, Holick MF. Vitamin D deficiency. An important, common, and easily treatable cardiovascular risk factor? J Am Coll Cardiol., 2008;52:1949-56.