Hjerte-/kredsløbssygdomme

Nedsat hjertefunktion efter fed mad

Japanske forskere opdagede, at 5 timer efter et fedt måltid var kranspulsårernes evne til at udvide sig for at øge blodtilførslen til hjertet reduceret med 18 %.

Ydermere undergik 5 mænd de samme prøver efter at have indtaget et måltid med det samme kalorieindhold, men kun indeholdende 10 gram fedt. Disse mænd oplevede ikke et fald i evnen til at øge blodtilførslen til hjertet.

Forsøget antyder, at de små blodårer, der forsyner hjertemuskulaturen med blod og ilt, kan blive hæmmet af et fedt måltid. Selv om undersøgelsen ikke inkluderede personer med hjerte-/karsygdomme, kan resultaterne være med til at forklare, hvorfor patienter med hjerterelaterede brystsmerter, angina pectoris, kan have forøgede smerter efter et fedt måltid. Smerterne ved angina pectoris formodes at stamme fra reduceret blodforsyning til hjertet.

I den nye undersøgelse opdagede forskerne, at indholdet af triglycerid i blodet gik op til 140 mg/dl blod (mg/dL) hos de personer, der fik det fede måltid, men kun til 10 mg/dl hos de personer, der indtog det fedtfattige måltid.

Læs også
Færre kalorier – sundere hjerte
Fedt: De store, fede spørgsmål og svarene på dem
Er det nu også kolesterol, der er skyld i hjertesygdomme?
Høj indtagelse af transfedtsyrer kan føre til hjertesygdom
Frugt og grønt kan redde dig fra at dø af en hjertesygdom
Fed mad øger ikke risikoen for hjertet
Hvor meget ved du om dit hjerte?

Kilde
Reuters Health 2002.