B-vitaminerne Hjerte-/kredsløbssygdomme

B6-vitamin og folsyre beskytter mod sygdomme i hjertets kranspulsårer

En kost, der er rig på folsyre og B6-vitamin, kan reducere risikoen for de hjertesygdomme, der skyldes en forsnævring af kranspulsårerne, betydeligt. Det har en storstilet undersøgelse af 80.000 kvinder nu påvist.

Deltagerne med det højeste folsyre- og B6-vitaminindtag havde 45 % færre tilfælde af hjerteinfarkt end dem med det laveste indtag. I 1980 blev det daglige vitaminindtag hos de på det tidspunkt sunde og raske kvinder i alderen 30-55 år undersøgt ved hjælp af spørgeskemaer over deres kostvaner. I løbet af de følgende 14 år havde 939 af kvinderne mellem 30-55 år haft et hjerteanfald.

Undersøgelsens optimale dagsdosis på 400 mikrogram folsyre og 3 mg B6-vitamin ligger betydeligt over tidligere anbefalinger.

Undersøgelsen påviste også, hvad man længe har vidst: At begge vitaminer er i stand til at sænke koncentrationen af det aggressive stofskifteaffaldsprodukt homocystein i blodet. Homocystein kan beskadige blodkar og dermed forhøje risikoen for åreforkalkning og hjerte-/karsygdomme.

Læs også
Folsyre, B6 og B12 beskytter hjerte og kredsløb
Homocystein, folsyre, B6-vitamin og B12-vitamin
Folsyre, B6-vitamin og hjertesygdomme hos kvinder
B6-vitamin har mange sundhedsfordele
B6-vitamin – spændende nyheder!
Folsyre til vordende mødre
Folsyre kan måske beskytte hjernen mod Alzheimers
B-vitaminerne har stor betydning for dit helbred