B12-vitamin (Cobalamin) B9-vitamin (Folsyre) Jern K-vitamin Kredsløb

Blodets byggesten

Der findes ca. 25 billioner røde blodlegemer og 25 milliarder hvide blodlegemer i din krop. Hvis man lagde 150 røde blodlegemer på linje, ville de kun fylde 1 mm. Hvide blodlegemer er en lille smule større. Her er fire af de stoffer, der har størst betydning for blodet:

Blodets byggesten: JernJern

Jern er en vigtig ingrediens i hæmoglobin og dermed nødvendigt for alle røde blodlegemer. Det findes i de fleste former for rødt kød og er meget letoptageligt i denne form. Også bønner og linser er rige på jern, men her er der brug for C-vitamin for at sikre maksimal optagelse. Meget brød og mel er i dag tilsat jern. Symptomer på jernmangel er bleg hud, træthed, stakåndethed og skøre eller flossede negle. Hvis du har mistanke om, at du mangler jern, kan du have gavn af et tilskud – men spørg lige din læge først.

Folsyre

Folsyre spiller en vigtig rolle i forskellige kemiske reaktioner, når der dannes både røde og hvide blodlegemer. Det er desuden med til at fjerne methionin – et potentielt skadeligt affaldsprodukt fra stofskiftet. Folsyre findes i grønne grønsager, fx broccoli og grønne bønner. Hvis du har problemer med, at dine tarme ikke optager næringsstoffer særligt godt (gluten-intolerans og Crohns Sygdom), eller du er gravid (eller prøver på at blive det), så prøv med et folsyretilskud.

B12-vitamin

Blodets byggesten: B12-vitamin

B12-vitamin virker sammen med folsyre. Mangel på B12-vitamin resulterer i blodsygdommen perniciøs anæmi. B12 findes kun i animalske produkter, fx kød, fisk, æg, mælk og mælkeprodukter, så vegetarer risikerer at komme til at mangle vitaminet. Prøv med berigede morgenmadsprodukter eller med et kombineret B-vitamintilskud.

K-vitamin

Blodets evne til at koagulere er afhængig af K-vitamin, men man risikerer sjældent at komme til at mangle vitaminet, da det produceres af bakterier i tarmene. Det findes desuden i grønne bladgrønsager, fx kål og blomkål.

Læs også
Jern: Vær opmærksom på mangelsymptomer!Blodets byggesten: K-vitamin
Flere tvillingefødsler på grund af folsyreBlodets byggesten: Folsyre
B12-vitamin holder dig frisk længere
K-vitaminets mange funktioner
Jernmangel: Anæmi er kun ét symptom
For lidt B12-vitamin kan give perniciøs anæmi