B-vitaminerne

Folsyre fremmer de kognitive funktioner

Et irsk forsøg, der er omtalt i tidsskriftet British Journal of Nutrition, har vist en sammenhæng mellem et højere niveau af B-vitaminet folsyre og en bedre kognitiv funktion blandt mænd og kvinder.

Resultaterne er med til at aflive bekymringerne om, at et højere folsyreniveau som følge af berigelse af fødevarer – særligt blandt personer med et lavt niveau af B12-vitamin – kan øge risikoen for kognitiv svækkelse. ”Dette er det hidtil største forsøg, der er gennemført på verdensplan, som har undersøgt interaktionen mellem B12-vitamin, folsyre og kognitiv funktion”, lyder det fra forskningsleder og ernæringsterapeut Rose Anne Kenny.

Forsøget omfattede 3.781 deltagere fra TILDA (The Irish Longitudinal Study on Aging) ved Trinity College i Dublin. Alle var 50 år eller ældre. Man undersøgte blodprøver for folsyre og B12-vitamin, og den kognitive funktion blev vurderet ved hjælp af to standardtests. Forskerne kom frem til, at

  • et lavt niveau af B12-vitamin og et højt niveau af folsyre ikke havde en sammenhæng med generelle kognitive evner
  • et normalt B12-vitaminniveau og højt folsyreniveau gav bedre kognitive præstationer sammenlignet med dem, der havde normale koncentrationer af begge vitaminer.

”Vores forsøg viser, at ældre voksne med et normalt B12-vitaminniveau og et højt folsyreniveau klarer sig bedre i kognitive tests i forhold til dem, der havde et normalt folsyreniveau. Det betyder, at et øget folsyreniveau kan være et plus for det kognitive helbred hos ældre”, konkluderer forskerne.

Læs også
Folsyre: Ikke for meget og ikke for lidt
Folsyre har en gavnlig effekt på visse kognitive funktioner
Folsyre kan reducere indholdet af homocystein i blodet
Folsyremangel – en mulig årsag til depression?
Alzheimers kan forebygges med store doser B-vitamin
Fedt sløver koncentrationen
Folsyremangel – en ofte uopdaget årsag til alvorlig sygdom
Folsyre beskytter mod aldersrelateret hørenedsættelse
E-vitamin er godt for din kognitive funktion
Omega-3 fedtsyrer mindsker kognitiv svækkelse hos ældre

Kilde
https://www.lifeextension.com/whatshot/2020/6/june-whats-hot-articles