B9-vitamin (Folsyre)

Folsyre fremmer de kognitive funktioner

Et irsk forsøg, der er omtalt i tidsskriftet British Journal of Nutrition, har vist en sammenhæng mellem et højere niveau af B-vitaminet folsyre og en forbedring af de kognitive funktioner blandt mænd og kvinder.

Resultaterne er med til at aflive bekymringerne om, at et højere folsyreniveau som følge af berigelse af fødevarer – særligt blandt personer med et lavt niveau af B12-vitamin – kan øge risikoen for kognitiv svækkelse. ”Dette er det hidtil største forsøg, der er gennemført på verdensplan, som har undersøgt interaktionen mellem B12-vitamin, folsyre og kognitiv funktion”, lyder det fra forskningsleder og ernæringsterapeut Rose Anne Kenny.

Beskrivelse af forsøget

Folsyre fremmer de kognitive funktionerForsøget omfattede 3.781 deltagere fra TILDA (The Irish Longitudinal Study on Aging) ved Trinity College i Dublin. Alle var 50 år eller ældre. Man undersøgte blodprøver for folsyre og B12-vitamin, og den kognitive funktion blev vurderet ved hjælp af to standardtests. Forskerne kom frem til, at

  • et lavt niveau af B12-vitamin og et højt niveau af folsyre ikke havde en sammenhæng med generelle kognitive evner
  • et normalt B12-vitaminniveau og højt folsyreniveau gav bedre kognitive præstationer sammenlignet med dem, der havde normale koncentrationer af begge vitaminer.

”Vores forsøg viser, at ældre voksne med et normalt B12-vitaminniveau og et højt folsyreniveau klarer sig bedre i kognitive tests i forhold til dem, der havde et normalt folsyreniveau. Det betyder, at et øget folsyreniveau kan være et plus for det kognitive helbred hos ældre”, konkluderer forskerne.

Læs også
Flere tvillingefødsler på grund af folsyre
Folsyre har en gavnlig effekt på visse kognitive funktioner
Folsyre kan reducere indholdet af homocystein i blodet
Folsyremangel – en mulig årsag til depression?
Alzheimers kan forebygges med store doser B-vitamin
Fedt sløver koncentrationen
Folsyremangel – en ofte uopdaget årsag til alvorlig sygdom
Folsyre beskytter mod aldersrelateret hørenedsættelse
E-vitamin er godt for din kognitive funktion
Omega-3 fedtsyrer mindsker kognitiv svækkelse hos ældre

Kilde
https://www.lifeextension.com/whatshot/2020/6/june-whats-hot-articles