Folkesundhed Godt at vide Naturmidler Naturmidlernes historie og pionerer

Carsten Vagn-Hansen: Gurkemeje mod stråleskader og kræft

Krydderiet gurkemeje, der bl.a. findes i karry, kan beskytte huden mod stråleskader (forbrænding under strålebehandling af kræft) og modvirke nydannelse af blodkar i svulster, hvilket hæmmer væksten af dem.

Gurkemeje kan modvirke stråleskader og kræftGurkemeje og strålebehandling

Næsten alle, der får strålebehandling mod kræft, får skader på huden som ved solforbrænding. Kræftforskere ved University of Rochester, Medical Center, har påvist, at stoffet curcumin modvirker den betændelsesagtige reaktion, som forbrænding af huden giver. Curcumin er det stof, der giver gurkemeje og dermed også karry den gule farve. I et studie af mus, der blev udsat for bestråling, konstaterede man, at de mus, som havde fået curcumin, havde væsentligt færre hudskader efter bestrålingen. Forskerne anbefaler patienter, der skal have strålebehandling, at spise mad med karry under behandlingen.

Gurkemeje og dannelse af nye kræftceller

I et studie af behandling af blodkræften myelomatose har man på University of Texas MD Anderson Cancer Center i Houston kunnet se, at tilsætning af curcumin til myelomceller har kunnet standse celledelingen. Desuden døde de tilbageværende celler. Der er tale om en undersøgelse af kræftceller uden for kroppen, men forskerne anbefaler folk med kræft at spise mere curcumin. Dette kan være i form af karry eller i ren form via kosttilskud. Tidligere forskning har vist, at curcumin også kan modvirke andre former for kræft.

Hvordan virker curcumin?

Det ser ud til, at curcumin har evnen til at modvirke, at kræftfremkaldende gener bliver “slået til”. Et stort problem i den videre forskning med curcumins virkning på mennesker er, at stoffet er naturligt og ikke kan patenteres. Derfor er der ikke nogen medicinalfirmaer, der vil ofre penge på sådan forskning. En række undersøgelser har vist, at curcumin også

  • Gurkemeje kan modvirke stråleskader og kræfthæmmer udviklingen af brystkræft af alle arter og slår kræftcellerne ihjel
  • beskytter nyrerne
  • modvirker kræft i tyktarmen
  • beskytter mod grå stær
  • nedsætter kolesterol og modvirker oxidation (forharskning) af fedtet i blodet
  • modvirker gigtsmerter
  • modvirker kemoterapis giftige virkning på hjertets muskler
  • har en meget positiv virkning på følgerne af diabetes (formentlig på grund af dets antioxidative virkning og den gode virkning på kolesterol).

Læs også
Curcumin har en positiv indvirkning på kræftsygdomme
Strålebehandling kan skade knoglerne
Gurkemeje: En antioxidant med mange andre egenskaber
Curcumin har mange helbredende og sundhedsfremmende egenskaber
Carsten Vagn-Hansen: Vindruekerneekstrakt medvirker til at hæmme kræftceller

Kilde
Carsten Vagn-Hansen, 2003

Carsten Vagn-Hansen, født 1938, er en dansk læge og foredragsholder, også kendt som ”Radiodoktoren”. Han tog lægelig embedseksamen i 1965 og fungerede som praktiserende læge i Aabenraa fra 1970 til 1988. Mellem 1975 og 1982 var han medlem af bestyrelsen for Dansk Selskab for almen Medicin, og 1979-82 præsident for SIMG – det internationale selskab for almen medicin. Fra januar 1992 optrådte han som ”Radiodoktoren” i Danmarks Radio med en ugentlig timeudsendelse – Spørg om Sundhed. Carsten Vagn-Hansen har skilt sig ud i lægeverden for sin mere naturlige tilgang til medicin og brugen af samme. Han mener nemlig, at mange sygdomme i dag opstår gennem kosten, og at kuren derfor skal findes samme sted.