Godt at vide

Blodtrykket – hvad får det til at stige?

Hvordan kan det egentlig være, at blodtrykket kan stige – og er det noget, jeg skal være opmærksom på?

Forhøjet blodtryk er langt farligere end hidtil antaget. Og allerede ved et blodtryk på 120/80 bør man lægge sin livsstil om for at forebygge risikoen for hjerneblødning og blodpropper.

Det er konklusionen i et nyt sæt anbefalinger fra de amerikanske sundhedsmyndigheder: Forhøjet blodtryk øger risikoen for hjerneblødning, blodprop i hjertet, hjertesvigt og nyresygdom. Jo højere blodtryk, jo højere risiko.

Ifølge tidsskriftet Hypertension kan mennesker, der drikker meget alkohol, reducere deres blodtryk ved at sænke deres alkoholforbrug. I samme undersøgelse faldt hjerterytmen med gennemsnitlig 7,9 slag pr. minut. Undersøgelsen var lavet af spanske forskere fra universitetet i Barcelona.

I en anden undersøgelse i Hypertension bemærkede videnskabsfolk fra Johns Hopkins University, at et stort kaffeforbrug (gennemsnitligt 5 kopper dagligt) i overraskende grad får blodsukkeret til at stige. Virkningen af kaffe er mest udtalt hos unge og folk, der allerede har et forhøjet blodtyk, samt hos rygere og personer med stress.

Der findes en let måde at sænke blodtrykket på: Tai Chi, den populære slowmotion-gymnastik i Kina, sænker blodtrykket hos ældre ligesom aerobics, men uden at sætte hjerterytmen i vejret.

Arginin kan hjælpe med at modvirke, at blodtrykket stigerLæs også
Forhøjet blodtryk? Er det ikke snart på tide at gøre noget ved det?
Forhøjet blodtryk – 10 vigtige spørgsmål og svar
Nap en lur og sænk blodtrykket!
Sænk blodtrykket via kost og kosttilskud
Arginin – en aminosyre, der har stor indvirkning på din krop
Arginin til et sundt hjerte, normalt blodtryk og et bedre sexliv
Blodtryk og magnesium
Hibiscus kan sænke blodtrykket

Kilder
Hypertension, 1999; 33:647-52 og 653-57
Journal of the American Geriatrics Society 1999; 47:277-84