Godt at vide

Blåbær er en imponerende antioxidant

En række forskere har undersøgt frugt og grønsager for deres antioxidante egenskaber, og blåbær vandt – det lille, mørke bær er det mest effektive, når det gælder om at udrydde frie radikaler.

I 2005 fandt videnskabsfolk frem til den mekanisme, der forklarer, hvordan blåbær kan forbedre hu­kommelsen og genoprette en sund nervefunktion i aldrende hjerner. Deres bemærkelsesværdige konklusion var, at blåbærrenes gavnlige indvirkning på hjernens funktion er analog med den, man ser i forbindelse med lang tids reduktion i kalorieindtaget.

Blåbærekstrakt er med til at opretholde en sund blodstrøm ved hjælp af en række mekanismer, bl.a. ved at vedligeholde et allerede normalt LDL-kolesterolniveau og endothelial funktion.

De to mest aktive indholdsstoffer i dette sundhedsfremmende bær er

  • antocyaniner, der anses for at være naturens stærkeste antioxidanter – med egenskaber, der går langt ud over blot at undertrykke frie radikaler. og
  • pterostilbener, som er med til at understøtte et sundt lipid- og blodsukkerniveau. Endnu mere interessant er det, at ptero­stilbene på grund af dets unikke biologiske virkning kan medvirke til at opretholde en sund DNA-struktur.

Blåbær, som amerikanerne kalder ”superfood”, har føjet endnu en ting til sin imponerende liste af gode virkninger. Amerikanske forskere har fundet ud af, at blåbærekstrakt hæmmer væksten af leverkræftceller og oven i købet kan få dem til at udrydde sig selv. Det er skrællens store indhold af antioxidanter, polyfenoler, der gør kål på kræftcellerne.

Læs også
Blåbærrets mange egenskaber
Bær – et vigtigt våben mod Parkinsons?
Bær kan forsinke hjernens aldring med op til 2½ år
Bær er propfyldt med sundhedsfremmende stoffer
Frugt og bær til måltidet beskytter mod iltningsbelastning
Antioxidanter: De vigtigste af de mindre kendte

Kilder
J Agric Food Chem, 52(12):4026-37, 2004.
J Neurosci, 19(18):8114-21, 1999.
Neurobiol Aging, 2005.
J Agric Food Chem, 53(9):3403-7, 2005.
Mutat Res, 5;535(1):103-15, 2003.
University of Georgia 2006.