Folkesundhed Godt at vide

De 28 vigtigste advarselstegn

Sygdomme melder ofte deres ankomst lang tid, før de bryder ud – og det er en stor fordel, hvis du bliver opmærksom på signalerne i tide.

Vores krop er et yderst intelligent biologisk system. Myriader af celler, tusindvis af nerver og hun­dredvis af knogler udgør tilsammen et godt sammenspillet hold. Skader udbedres af kroppen selv – ofte uden at vi overhovedet mærker det. Hver celle er forbundet med en række andre celler. Hvis noget ikke er, som det skal være, bliver der sendt signaler om det til hjernen. Her afgøres det, hvor alvorligt eller harmløst problemet er – og der bliver udsendt passende advarselssignaler.

Men desværre er vi i vore dage ofte ikke tilstrækkeligt vidende om disse advarselssignaler. Vi kan nemlig forhindre mange problemer, hvis vi forstår vores krop bedre. Et eksempel: Hvert år rammes ca. 350.000 af et slagtilfælde, og hver femte overlever ikke. Men allerede uger forinden ad­varer kroppen fx med en sovende fornemmelse i arme eller ben, svimmelhed og synsforstyrrel­ser. ”Hvis folk blot ville søge læge, når disse signaler melder sig, ville man kunne undgå de fleste dødsfald som følge af slagtilfælde”, siger professor Gerhard Hamann fra Münchens universitet.

Trækninger ved øjnene, fugtige hænder, knopper på huden – der findes næsten ikke nogen sygdom, der ikke melder sin ankomst via kroppens eget varslingssystem. Rygsmerter kan fx også være et SOS fra organer, der er syge. Jo nøjere vi betragter kroppen, desto mere sikre kan vi altså være på at stille en diagnose selv. Et kik i spejlet er ofte nok. Også huden afslører meget. Og lad så være med at gå i panik, blot fordi du har dårlig ånde eller har opdaget nogle hvide pletter på benene! I disse tider med stort pres på læ­gerne er det vigtigt, at du beskriver dine iagttagelser meget nøje. Generelt gælder det, at hvis du ik­ke er sikker på symptomerne, bør du hellere gå til lægen – det er bedre at være på den sikre side!

Skæl Hvidt og tørt: For tør hud, for kraftig shampoo.
Gullig og fedtet: Muligvis en svampeinfektion eller eksem. Gå til hudlæge!
Håraffald Kan skyldes stress, lægemidler (fx kemobehandling), jernmangel, overaktivitet i skjoldbruskkirtlen.
Cirkelrundt: Forstyrrelse i immunforsvaret eller hudsvamp.
Glansløst hår Kan skyldes en stofskifteforstyrrelse på grund af overbelastning (privat eller arbejdsmæssig stress), vitamin-/mineralmangel. Tip: Undgå stress, og spis meget frugt og grønt.
Tyndere hår Graviditet eller overgangsalder, evt. forstyrrelse i skjoldbruskkirtlen (oftest underaktivitet). Gå til en endokrinolog – medicin kan hjælpe.
Gule øjne Forstyrrelse i fedtforbrændingen eller afgiftningen af kroppen, fx i leveren.
Hvis huden også bliver gul, kan der være tale om sygdom i leveren, galdeblæren eller bugspytkirtlen. Søg straks læge!
Hvid ring omkring hornhinden Ved yngre (under 60 år) kan det være et tegn på diabetes (lad lægen tjekke).
Hævede øjne Hævede øjne om morgenen kan skyldes væskeophobninger. Få undersøgt din nyre og blære. Kan oftest behandles med medicin.
Øjenbetændelse Længere end 8-10 uger: Tegn på en kronisk sygdom i tarmområdet. Få undersøgt tilstanden for at sikre, at der ikke er noget alvorligt (fx sklerose) i vejen.
Trækninger ved øjnene Kan være medfødt. Hvis trækningerne først opstår senere i livet, kan de skyldes overbelastning i nerverne eller virusinfektion (oftest i kønsdelene). Søg hellere læge.
Mørke rande under øjnene Hvis huden er mørkebrun/sort, kan der være tale om et lever-/galdeproblem. Gå til lægen og få det undersøgt!
Hævede led Forstyrrelse i væskebalancen. Muligvis udmattelse eller overbelastning af hjertet. Skal undersøges af en specialist.
Forskellig størrelse pupiller Er der hjerteproblemer i familien? Så er det nok også tilfældet her. Risiko for slagtilfælde! Få det undersøgt.
Udstående øjne Problemer med skjoldbruskkirtlen (som formentlig er overaktiv), Basedows sygdom. Hos børn et tegn på hjernehindebetændelse.
Dårlig ånde Stammer i sjældne tilfælde fra maven (lugt af sur mælk). Skyldes oftest bakterier i mund og svælg. Hvis tilstanden er vedvarende: Få undersøgt bihuler, kæbehuler og tandkød.
Bleg eller mørk tunge Farve som rød lak er oftest tegn på en tyndtarms-/leversygdom og i sjældne tilfælde på skarlagensfeber.
Bleggrå: Jernmangel – gå til læge!
Belagt tunge Muligvis for meget røg eller en svampeinfektion (forstyrrelse i immunforsvaret). Tip: Rens tungen med en gummispatel, som kan købes på apoteket, og brug i nødstilfælde et svampedræbende middel (receptpligtigt).
Sår og blæner på læberne Herpes labialis (virusinfektion). Kan optræde overalt på kroppen, men ses oftest på læberne. Lægen kan ordinere forskellige medikamenter, der modvirker lidelsen – som desværre ofte kommer igen.
Sprækker i mundvigene Årsagen er oftest maveproblemer, svampeinfektion (Candida albicans), jern- eller B2-vitaminmangel. Spis lever, fjerkræ og frugt, og få undersøgt maven.
Stærk ansigtsbehåring Hos kvinder oftest en arvelig faktor (hirsutisme), men kan også skyldes hormonforstyrrelser og overgangsalder. Ofte hjælper creme (som kan fås på recept).
Fugtige hænder Årsagen er øget svedproduktion eller en overaktiv skjoldbruskkirtel. Ofte hjælper kinesiologiske metoder, fx målrettet massage.
Øget svedproduktion Hvis der samtidig optræder smerter i hjerteregionen om morgenen, en prikkende fornemmelse i armen, svimmelhed, så er der formentlig tale om mangelfuld gennemblødning af hjertet (angina pectoris) – gå straks til læge!
Skøre negle Kan være tegn på en mangeltilstand – fx på zink, jern eller silicium. Kan også skyldes tarmsygdom. Søg læge.
Skællet hud Skyldes ofte vitaminmangel, fx A-vitamin (tomater, lever og mælk). Kan også skyldes svampeinfektion eller eksem. Hudlægen har mange gode medikamenter, der kan hjælpe.
Gule knopper på huden Tæt under hudoverfladen. Skyldes oftest fedtophobninger. Kan være et tegn på et forhøjet kolesteroltal. Spis mindre fedt.
Sorte pletter på huden Oftest et harmløst modermærke. Hvis pletten er over 6 mm, eller hvis overfladen er ru eller skællet, så gå til læge.
Hvide pletter på huden Muligvis jernmangel. Kan være en sygdom i sig selv (vitiligo) eller en begrænset pigmentforstyrrelse (harmløs).
På benene: Gå til læge – det kan være et tegn på diabetes.
Hævelser, blegner, kløe Her kan der være mange årsager: Eksem, allergi, neurodermitis, bivirkninger fra lægemidler. Spørg lægen.
Utilpashed Hvis der også forekommer kortvarig lammelse af den ene kropshalvdel, syns- og smagsforstyrrelse, forstyrrelse af synet på det ene øje og/eller svimmelhed, så ring straks til læge – det kan være begyndelsen til et slagtilfælde!

Læs også
Kroppens advarselssignaler
Træt altid? Et advarselstegn!
Motion er effektivt mod 27 sygdomme
Kender du advarselstegnene for demens?
Øjets nethinde kan vise risiko for hjertesvigt
Hvordan opdager man modermærkekræft?
Vitiligo kan afhjælpes med folsyre, B12-vitamin og sollys
Fakta om vitaminer og mineraler