Godt at vide

Bisfenol A – et risikofyldt stof

Et  stof, der findes i hårde plasticvandflasker, DVD’er, CD’er og hundredvis af andre ganske almindelige ting, kom i 2008 i søgelyset, da de canadiske myndigheder stemplede det som farligt og muligvis vil forbyde det til fremstilling af sutteflasker til spædbørn. Health Canada udsendte sin meddelelse kort tid efter, at et amerikansk selskab udtalte, at man ville standse salget af sine Nalgene-vandflasker af hårdt plastic indeholdende bisfenol A (BPA) på grund af en stigende bekymring blandt forbrugerne over, om stoffet kan være sundhedsskadeligt.

Tidligere udtalte National Toxicology Program under den amerikanske regering, at der er “grund til bekymring” over BPA, efter at forsøg med rotter har påvist en sammenhæng mellem stof­fet og ændringer i adfærd og i hjernen, tidlig pubertet og muligvis forstadier til kræftsygdomme i prostata og bryst. Sådanne dyreforsøg giver kun “begrænset bevis” for risikoen, men ifølge udkastet til den endelige rapport kan den mulige indvirkning på mennesker “ikke afvises”. Det canadiske sundhedsministerium udtaler, at et udkast til en rapport om BPA har vist, at stof­fet er farligt for både mennesker – specielt nyfødte og spædbørn – og miljø.

Wal-Mart Canada og andre større butikskæder i Canada fjernede BPA-baserede produkter, der anvendes til fødevarer, fra hylderne. Det gælder fx sutteflasker og drik­kekrus til små børn. Den kemiske industri fastholder på baggrund af adskillige forsøg fra USA, Europa og Japan, at polycarbonat-flasker kun indeholder meget lidt BPA – så lidt, at det anses for at være uskadeligt for mennesker. Men kritikerne refererer til en lang række nye dyreforsøg, som sætter selv lave doser i forbindelse med en lang række sygdomme – fra bryst- og prostatakræft, fedme og hyperaktivitet til spontane aborter og andre reproduktionsproblemer.

Nalge Nunc International, en afdeling af virksomheden Thermo Fisher Scientific Inc. i Waltham, Massachusetts, har udtalt, at man vil udskifte virksomhedens Nalgene Outdoor-produkter af polycarbonat-plastic med BPA-frie alternativer. “Vi tror fortsat på, at Nalgene-produkter med BPA er sikre til de formål, de er fremstillet til”, siger Steven Silverman, direktør for Nalgene. “Men hvis vores kunder foretrækker BPA-frie alternativer, reagerer vi på det”.

Sådan kan du sikre dig

Eksperterne anbefaler følgende råd, hvis man vil undgå bisfenol A:

  • Smid plasticbeholdere væk, hvis de er revnede eller på anden måde gået i stykker
  • Vask beholderne i hånden (opvarmning ved at koge dem eller sætte dem i opvaskemaskinen ødelægger plastikken)
  • Undgå at opvarme produkter i plastbeholdere

Mere information

American Chemistry Council, http://www.bisphenol-a.org/
Environmental Working Group, http://www.ewg.org/

Læs også
Bisfenol A kan måske øge risikoen for sygdom
Forurening kan ændre vores celler
Forureningen er blevet global
Luftforurening – sådan gør vi noget ved virkningerne
Dioxin er langt mere giftigt end først antaget
Giftstoffer – de er overalt…
Sundt at spise økologisk og farverigt