Folkesundhed Godt at vide

Antibiotiske midler er ineffektive mod bihulebetændelse

På trods af den udbredte brug af antibiotiske midler mod bihulebetændelse hjælper de antibakterielle lægemidler ikke bedre end inaktive placebopiller. Det er konklusionen af et befolkningsstudie i tidsskriftet Journal of the American Medical Association.

Læger udskriver ellers rutinemæssigt antibiotika til patienter med bihulebetændelser, men den overdrevne brug øger risikoen for udvikling af lægemiddelresistente bakterier. Det er især en bekymring, der opstår ved bihulebetændelser, fordi det er vanskeligt at bestemme, om sygdommen er forårsaget af bakterier eller vira, og mod sidstnævnte virker antibiotika ikke. Bihulebetændelse er den femte mest udbredte årsag til udskrivning af antibiotika, især fordi sygdommen er meget smertefuld, og fordi der ikke findes andet at give patienterne.

Studiet involverede 166 patienter med bihulebetændelse, der blev tildelt enten placebo eller en 10-dages antibiotikakur. Efter 10 dage følte knap 80 % af patienterne i begge grupper sig meget bedre og var symptomfrie. Resultaterne viste også, at der blandt patienterne i de to grupper ikke var forskel på tabte arbejdsdage, hvor tilfredse de var med behandlingen, hvor tit de fik tilbageslag,  eller hvor meget ekstra medicinsk behandling de fik.

Studiet bekræfter flere eksperters formodninger om, at hovedparten af bihulebetændelser forårsages af vira, hvor antibiotiske midler er nyttesløse.

Med den viden bør læger holde igen med den overdrevne brug af antibiotika mod bihulebetændelse. Forskerne anbefaler en mere afventende overvågning af sygdommens udvikling, og at patienterne i stedet bør benytte smertestillende håndkøbsmidler.

Læs også
Antibiotika – alvorlige følger af forkert brug
Jo mere antibiotika, jo flere advokater…
Antibiotika og irritabel tyktarm
Probiotika medvirker til at forebygge diarré fra antibiotika
Nynnen og brummen holder dine bihuler sunde
Styrk kroppen mod betændelse!

Kilde
JAMA 2012; 307(7):685-692.