Godt at vide

Kan lymfekræft udløses af miljøbelastning?

Man ved endnu kun ret lidt om årsagerne til lymfekræft, men teorierne kredser om

  • medførte og erhvervede immunskader
  • genetiske skader som følge af virus (primært Epstein-Barr-virus, Human Herpes Virus-6, HIV og Cytomegalovirus)
  • den øgede mængde skadelige stoffer i vores miljø.

For sidstnævnte teori taler, at Non-Hodgkin-lymfom ofte ses hos landmænd, som regelmæssigt omgås ukrudtsbekæmpende midler. Om benzol ved man med sikkerhed, at stoffet øger kræftrisikoen. Også personer, der har overlevet Hiroshima-bomben, bliver oftere syge. Desuden ser det ud til, at hyppige infektionssygdomme med kronisk irritation begunstiger udviklingen af lymfekræft.

Dr. Hermann Dietzfelbinger, hæmatologisk ambulancetjeneste, Klinikum rechts der Isar i München, har udtalt: “Antallet af lymfekræfttilfælde er steget i de senere år – måske på grund af den tiltagende miljøbelastning. Men også helbredelseschancerne – specielt ved Hodgkins sygdom – er takket være internationalt samarbejde og fremskridt i diagnosticering og behandling steget ganske betydeligt”.

Ofte starter lymfomdannelsen i halsen. Lymfeknuderne, som normalt er på størrelse med linser eller bønner, sidder under øremusklen, ved ørespytkirtlen, på halsen og på underkæben. Ved lymfekræft kan de svulme op, så de bliver på størrelse med et kirsebær.

Læs også
Aspartam mistænkt for lymfekræft og leukæmi
Kræftsygdomme kan være arvelige
Pesticider øger risikoen for kræftsygdomme
Cannabis som kræfthæmmer?
Fibromyalgi af aspartam