Godt at vide

Er hormontilskud en god idé?

En delundersøgelse af det amerikanske studie Women’s Health Initiative omhandlede demens. Her indgik 4.600 kvinder over 65 år, hvoraf halvdelen fik hormonbehandling i form af en kombination af østrogen og gestagen, mens den anden halvdel fik placebo. En opfølgning efter fire år viste, at kvinderne i hormonbehandling havde en forøget risiko for at udvikle demens – svarende til ekstra 23 tilfælde om året pr. 10.000 kvinder i hormonbehandling.

Samtidig viste undersøgelsen, at hormonerne heller ikke beskytter mod mild svækkelse af hukommelsen, orienterings- og opfattelsesevnen, indlæring og sprogfunktion.

Tidligere undersøgelser har påvist en forøget risiko for brystkræft, hjerte-karsygdomme og blodprop i hjernen. Samtidig har en undersøgelse afkræftet troen på, at hormonerne har en positiv virkning på livskvaliteten i form af bedre helbred, vitalitet og seksuel tilfredshed.

Hormon Virkning Indikationer Bivirkninger Konklusion
Testosteron Muskel- og knoglesyntese, dannelse af blodlegemer, udvikling af mandlige kønstræk Præstationsnedgang, manglende sexlyst, potensproblemer, muskel- og ledproblemer Prostatakræft, skægvækst hos kvinder Behandling kan være en god ide – men under streng overvågning!
Østrogen (østradiol) Vigtigt for de kvindelige kønsorganers funktion og for knoglestabiliteten. Beskytter hjertet. Fald i østrogenniveauet i overgangsalderen, hedeture, depressioner, osteoporose Forhøjet risiko for brystkræft Behandling kan være en god ide – men der er ikke påvist nogen foryngende effekt
DHEA (forstadie til testosteron) Mænd: Kan ikke påvises
Kvinder: Lyststimulerende. Øger modstandskraften. Modvirker depression
Depressioner og manglende sexlyst Kan begunstige vækst af forskellige kræftformer Virkningen diskuteres stadig
Melatonin Regulerer søvnrytmen Søvnforstyrrelser, jetlag Endnu ikke kendt Foryngende virkning er tvivlsom. Ved jetlag og søvnforstyrrelser er behandling gavnlig
Væksthormon Cellevækst og -deling, regeneration af kroppen, fedt- og muskelopbyggende Depressioner, formindsket længdevækst, svagt immunforsvar Diabetes, svulstvækst Fingrene væk!
Cortisol Regulerer stofskiftet, energistimulerende Mangler kun meget sjældent, så behandling er som regel ikke nødvendig Svækkelse af immunforsvaret Fingrene væk!
Progesteron (til det gule legeme) Til graviditet; Forhindrer østrogenbetinget vækst i livmoderslimhinden Vækst i børneårene, svækket gult legeme Langtidsstudier mangler Ingen foryngende virkning
Skjoldbruskkirtelhormon Aktiverer stofskiftet Mangel på skjoldbruskkirtelhormon, præstationsnedgang, stofskifteproblemer Hjertebanken, svedeture, nervøsitet, vægttab Behandling kun en god ide i deciderede mangeltilfælde

Læs også
Soja og rødkløver – sikre alternativer til hormonbehandling
Hampeprotein giver kvinder en sund hormonbalance
Overgangsalderen: Hvordan opleves den, og hvad kan man gøre?
Carsten Vagn-Hansen: Østrogenbehandling eller ej?
Kvinder og testosteron

Kilder
Fit, 2003.
USA News, 2003.