Godt at vide

Det lægger man vægt på ved jobsamtaler

Det er ikke en god ide at komme til jobsamtale med piercet næse eller tatoverede underarme – i hvert fald ikke, hvis man gerne vil have jobbet.

En ny undersøgelse fra Dansk Handel & Service viser, at fire ud af fem virksomheder lægger stor vægt på den personlige hygiejne, når de ansætter folk.

Tidligere udviklingschef Markus Bjørn Kraft fra Dansk Handel & Service har udtalt: “Det er overraskende for mig, hvor meget den fysiske fremtræden rent faktisk betyder. Når man tænker på, hvor populære og udbredte tatoveringer og piercinger er i dag, må man nok sige, at virksomhederne stadig er ret konservative på det område. De vil have folk, der er præsentable, og der falder kropsudsmykninger altså ikke i god smag”. To tredjedele af arbejdsgiverne nævner nemlig tatoveringer, piercing og påklædning som en afgørende faktor for, hvem de vælger.

Håndtrykket betyder noget for halvdelen af arbejdsgiverne.

Undersøgelsen omfatter 200 virksomheder inden for detailhandel, kontor og serviceområdet og viser også, at kun 4 % af virksomhederne mener, at det har betydning, om jobansøgeren har udenlandsk baggrund eller ej. “Det er udtryk for, at mange af vores virksomheder – ikke mindst inden for butiksområdet- allerede har en lang tradition og gode erfaringer med ansættelse af nydanskere. Og det samme gælder for så vidt også mange virksomheder inden for forretningsservice, der er meget internationalt orienteret”, siger Markus Bjørn Kraft.

Til gengæld er han overrasket over, at virksomhederne anser de personlige kvalifikationer som initiativ, energi og personlig kemi for at være lige så vigtige som de faglige kvalifikationer. “Vi vidste godt, at tendensen i erhvervslivet er, at de personlige kvalifikationer spiller en stadig større rolle. Men det er alligevel overraskende, at de allerede betyder lige så meget som de faglige kvalifikationer. Enten regner arbejdsgiverne med, at det faglige er i orden, eller også vurderer de bare, at det er nemt at opgradere de faglige kvalifikationer, hvis man først finder den rigtige person til jobbet”.

Det kan sikker også berolige mange, at arbejdsgiverne ikke mener, at en nervøs optræden under jobsamtalen, betyder alverden.

Læs også
Flere fortryder tatovering
Advarsler mod tatovering og piercing
Bestemte tatoveringsfarver kan give hudkræft
Piercinger giver dårlig ånde og løse tænder
Henna til håret og kroppen
Har du god kontakt til din krop?