Energi Godt at vide

Ginseng – bank energien op!

Koreansk ginseng (Panax ginseng) er den mest kendte af alle asiatiske lægeurter. I mere end 2000 år har den spillet en vigtig rolle i traditionel kinesisk medicin som et middel med energigivende egenskaber. Enten alene eller kombineret med andre urter er den blevet brugt til at behandle en lang række tilstande, fx svimmelhed, hovedpine, træthed, impotens, gigt, blødningssygdomme og symptomer på alderforandringer.

Navnet Panax kommer af det græske ord panacea, som betyder “kurerer alt” og beskriver dermed urtens egenskaber ganske præcist. Ordet ginseng betyder “jordens essens i form af en mand”, som hentyder til den “mandsformede” rod.

Den tidligste beskrivelse af ginseng findes i det ældste kinesiske pharmacopoeia Shen-Nung Pen T’sao Ching, som man mener er skrevet i det første århundrede under Han-dynastiet: “[Ginseng] anvendes til at helbrede fem organer, gøre sjælen rolig, dæmpe emotioner, bremse ophidselse, fjerne skadelig indflydelse, gøre øjnene klarere, oplyse sindet og øge visdommen. Regelmæssig brug fører til et langt liv med lav kropsvægt.”

Generelt anvendes ginseng i kinesisk medicin til at genoprette yang. Ifølge den traditionelle, kinesiske medicin skal yin og yang være i ligevægt i de indre organer, for at kroppen kan være i balance.

Mange forskere har kaldt ginseng for et adaptogen. Et adaptogen er et uskadeligt stof, som hjælper med til at øge vores modstandskraft mod fysisk, kemisk eller biologisk stress, og som generelt har en normaliserende virkning på kroppen. Denne effekt menes at kunne opnås, fordi ginseng stimulerer de funktioner, der regulerer centralnervesystemet, kredsløbet og de endokrine kirtler.

Energigivende forskning

I løbet af de sidste 50 år har videnskabelige undersøgelser koncentreret sig om ginsengs kemi, farmakologi og kliniske aspekter. Det er den mest velundersøgte lægeurt på jorden. Men en stor del af disse undersøgelser har vist sig at være modstridende. Det noget forvirrende problem med inkonsistente kliniske data fra forskellige ginseng-forskere har bidraget til den skepsis, som vestlige forskermiljøer har til rodens effektivitet som sundhedsfremmende middel.

Der er gennemført adskillige forsøg på mennesker vedr. ginsengs evner til at afhjælpe mentalt og fysisk stress. Den russiske farmakolog Dr. I. Brekhman fra Vladivostok var den første, der i 1948 kunne fremlægge beviser i form af kliniske resultater efter forsøg med mennesker. Han bad 100 soldater løbe tre kilometer. Halvdelen af gruppen havde fået ginseng-ekstrakt, den anden halvdel havde fået et placebo med samme smag. Ginseng-gruppen løb i gennemsnit 53 sekunder hurtigere end placebo-gruppen.

Undersøgelser, hvor man har givet ginseng til radiooperatører og telegrafister for at øge deres koncentrations- og koordinationsevne, har vist, at de, der tager ginseng, laver færre fejl og er i stand til at sende tekst langt hurtigere end dem, der fik et placebopræparat.

I England gennemførte man en dobbeltblind, placebo-kontrolleret overkrydsningsundersøgelse blandt sygeplejersker på skiftehold. Dr. Stephen Fulder og hans kolleger undersøgte britiske sygeplejersker på nattevagt på et hospital i London igennem en længere periode. 12 sygeplejersker af begge køn fik 3 sammenhængende dage før en nattevagt kapsler med enten koreansk, hvid ginseng (1.200 mg) eller et placebo i et dobbeltblind forsøg. De sygeplejersker, der fik ginseng, følte sig mere klar i hovedet og rolige i arbejdstiden og klarede sig desuden bedre, når man testede deres hurtighed og koordinationsevne.

I et dobbeltblind, placebo-kontrolleret forsøg med 50 mandlige idrætslærere gav man hhv. koreansk ginseng-ekstrakt kombineret med vitaminer og mineraler eller et placebopræparat. Ginseng forbedrede den totale ydeevne og det maksimale iltoptag betydeligt i forhold til den gruppe, der fik placebo. Ginseng-tilskuddet medførte også et betydeligt lavere iltforbrug og puls under gennemførelsen af forskellige fysiske tests. Ginsengens virkning var mest udtalt blandt de personer, som var i dårligst form.

Ginseng G1000 fra Natur-Drogeriet A/S – i kapsler eller som velsmagende tonikum! Kan købes hos Matas og i helsekostbutikker.

Læs også
Panax Ginseng – et overblik over virkninger
Ginseng-undersøgelsen 1987
Ginseng-undersøgelsen 1991
A. O. Hansen: Ginseng – sensationen blandt planterne
Adaptogener – stoffer, der gør, hvad du har brug for
Ginseng kan styrke mænds seksuelle formåen
Guarana – ren energi fra den brasilianske jungle

Kilder
Papers on the Study of Ginseng and Other Medicinal Plants of the Far East, Vladivostok, 1963
Proceedings of the International Ginseng Symp., Ginseng Research Institute, 1974: 81-85
Clin Ther. 1991; 13:337-347.