Godt at vide Naturmidler

Brændenælde gør betændelseshæmmende medicin mere effektiv

I dette åbne, randomiserede forsøg konstaterede man, at man ved at give brændenælde i kombi­nation med et betændelseshæmmende lægemiddel kunne reducere medicindosis betydeligt og alli­gevel opnå smertelindring.

40 patienter med akutte leddegigtsmerter deltog i forsøget. Heraf fik 50 % den fulde 200 mg standard­dosis af det lægeordinerede middel diclofenac (Voltaren). Resten fik 50 mg diclofenac sammen med 50 g stu­vet brændenælde (Urtica dioica L.). Alle forsøgsdeltagere spiste samme fødevarer under forsøget, og kun patienter med en komplikationsfri sygdomshistorie deltog. Udelukkelse af deltage­re skete på baggrund af en række meget specifikke kriterier, bl.a. alvorlig lever-, nyre- eller hjerte­sygdom, alkoholisme og infektion. Desuden udelukkede man personer, der var blevet opereret for nylig eller var under behandling med visse præparater, bl.a. steroider.

Forskerne anvendte såvel objektive som subjektive tests til at måle effektiviteten. Objektivt målte man et fald i specifikke blodproteiner (forhøjet C-reaktivt protein), der ses i forbindelse med ledska­der forårsaget af akut leddegigt. Subjektive kriterier omfattede målinger af faldet i den fysiske bevæ­gelighed, smerter og stivhed.

Resultaterne var iøjnefaldende: 50 g brændenælde sammen med ¼ af den normale dosis diclofenac var lige så effektiv til at lindre smerter som den fulde dosis af lægemidlet alene. Forfatterne bemær­ker: ”Det er ikke sandsynligt, at 50 mg diclofenac alene kan give denne kraftige virkning”. Tidlige­re forsøg har vist, at doser på 75 mg diclofenac er utilstrækkelige til at lindre smerter ved leddegigt.

Efter forskernes mening er der ”brug for yderligere forskning for at finde ud af, om stuvet brænde­nælde alene er i stand til at påvirke akutte leddegigtanfald”. Dette forsøg understøtter resultaterne af et forsøg fra 1996, hvor det lykkedes at reducere doseringen af et NSAID-præparat med 50 % efter indtagelse af tørret, pulveriseret ekstrakt af brændenælde.

Læs også
7 gode grunde til at synes om brændenælder
Brændenælder lindrer slidgigt og ledbetændelse
Brændenældepulver – masser af vitaminer og mineraler
Gigtpatienter kender ikke bivirkningerne ved NSAID-præparater
Bihulebetændelse? Prøv en naturkur…
Brændenælde: Drik en kop vitaliserende te
Brændenældesuppe

Kilde
Chrubasik S, Enderlein, W, Bauer, K, Grabner W. Evidence for antirheumatic effectiveness of herba urticae dioicae in acute arthritis: a pilot study. Phytomedicine 1997; 4:105-108.