Gigt og andre sygdomme i bevægeapparatet Kosttilskud Kredsløb

Carnitin fremmer kredsløbet i benene

Resultaterne af en ny undersøgelse viser, at carnitin kan forbedre evnen til at bevæge sig hos personer med dårlig cirkulation i benene. Perifer arteriesygdom hindrer kredsløbet og kan føre til claudicatio intermittens – en skarp smerte i benene, som indskrænker bevægelsesfriheden (også kaldet vindueskiggersyndrom).

I et forsøg foretaget af William Hiatt, M.D., fra University of Colorado Health Sciences Center i Denver blev 155 amerikanere og russere i alderen 40-80 år tilfældigt inddelt i grupper, der fik enten 2 g carnitin eller placebo om dagen i seks måneder. For at vurdere deres evne til at gå blev deltagerne testet på en trædemølle med en hastighed på 3,2 km/timen. Ved testens start var trædemøllen vandret, og derefter blev dens hældning forøget med 2 % for hver to minutter, forsøgspersonerne gik, indtil smerterne i benene blev for stærke.

Carnitin kan være med til at fremme kredsløbet i beneneDeltagerne udfyldte desuden et spørgeskema over, hvordan de opfattede deres egen evne til at gå, samt deres generelle funktionsevne. Næsten alle deltagere var kaukasiere, over 90 % var tidligere eller nuværende rygere, og ca. halvdelen tog andre former for medicinske præparater.

Efter seks måneder kunne de 82 personer, der tog carnitin, gå 39 % længere. Forbedringen i placebogruppen var til sammenligning 14 %. Desuden oplevede tilskudsgruppens deltagere efter egne udsagn en generel forbedring af helbredet og vitaliteten. Ingen rapporterede om bivirkninger.

Carnitin medvirker til at fremme energiproduktionen i muskelcellerne, og tilskuddet øger den mængde energi, der er tilgængelig for skeletmuskulaturen. Desuden, mener Hiatt, kan tilskuddet formentlig også forbedre blodkarrenes integritet.

Læs også
Vindueskiggersyndromet
Dårligt kredsløb i benene – hvad kan du gøre ved det?
Carnitin hjælper mod vindueskiggersyndrom
Carnitin – eliksir for krop og sjæl
Har dine vener det godt?
Venevenlige urter til dine trætte og tunge ben
Vær god ved dine ben på arbejdspladsen
Musetorn – lindring til venerne

Kilde
American Journal of Medicine, 2001;110:616-22.