Fremskridt kan måles i meter. At kunne gå 600 meter længere uden smerter betyder et kæmpe fremskridt for patienter, der lider af vindueskiggersyndrom.
Hvordan opstår vindueskiggersyndromet?
Ved claudicatio intermittens, som er det medicinske navn for lidelsen, forstyrres blodomløbet på grund af aflejringer i karvæggen. Vævene får ikke tilstrækkelig ilt, og det kan i værste fald føre til vævsdød og amputation af tæer, fødder eller ben. Stikkende smerter i forbindelse med claudicatio intermittens i benene gør det nødvendigt at standse op – derfor har lidelsen i folkemunde fået betegnelsen vindueskiggersyndrom.
To faktorer har væsentlig betydning for lidelsen: Tidspunktet for diagnosen (den opdages meget sjældent i sit tidlige stadie) samt i hvor høj grad man kan fjerne eller reducere risikofaktorer. Næsten halvdelen af patienterne er rygere, og den næsthyppigste risikogruppe er diabetikerne. Dertil kommer patienter med forhøjet blodtryk og for højt kolesteroltal. Er flere af disse faktorer til stede hos samme patient, stiger risikoen for vindueskiggersyndrom eksponentielt. Som eksempel kan nævnes en diabetiker, som ryger og har for højt blodtryk – og som dermed har ni gange så stor risiko for at udvikle syndromet.
Forebyggelse og behandling
Ved forebyggelse skal der lægges specielt vægt på at nedsætte disse risikofaktorer. Personer i risikogruppen bør regelmæssigt lade sig undersøge for symptomer på vindueskiggersyndrom. Har man allerede konstateret problemer i et ben, hjælper såkaldt gangtræning og præparater, der øger gennemblødningen af vævene.
Behandlingen af “vindueskiggersyndrom” foregår med småbitte skridt – også i rent bogstavelig betydning: Mange patienter er lykkelige for en lille forlængelse af den strækning, de kan gå uden smerter, og det forbedrer deres livskvalitet og velbefindende mærkbart.
Læs også
Carnitin hjælper mod vindueskiggersyndrom
Har dine vener det godt?
Kredsløbet: Sund og rask resten af livet
Musetorn – lindring til venerne
Forbrugererfaring: Ipe Roxo mod infektion i benet
Kilde
Gesunde Medizin