Coenzym Q10 spiller en vigtig rolle ved cellernes produktion af energi. Stoffet er en stærk antioxidant med virus-, bakterie- og svulsthæmmende egenskaber, men det er mest anerkendt for sin hjertebeskyttende virkning. Nu har forskere fundet frem til, at det også er et stærkt immunstyrkende stof. Man er pt. i gang med at undersøge dets evne til at bremse udviklingen af degenerative sygdomme som amyotrofisk lateral sklerose (ALS), Parkinsons og Huntingtons.
Q10-tilskud har også vist sig at være en effektiv supplerende behandling af kongestiv hjerteinsufficiens, angina pectoris, forhøjet blodtryk, åreforkalkning, mitralklap-prolaps og tandkødssygdomme og hjælper desuden ved behandling af muskeldystrofi, kronisk træthedssyndrom, AIDS og leverproblemer. Desuden er det en stærk antioxidant for hjernen, som også styrker immunforsvaret.
Kroppens lager af Q10 mindskes med alderen. Ved 50 år danner kroppen kun halvdelen af den mængde Q10, den dannede i 20 årsalderen. Og selvom vi får Q10 fra fødevarer som jordnødder, indmad og fede fisk, er det svært at få nok fra kosten alene. Man skal spise halve og hele kilo af disse fødevarer hver dag. Men Q10 findes også som kosttilskud – og det skal tages sammen med sunde fedtstoffer og olier, så optagelsen øges.
I doser på 30-60 mg har denne stærke antioxidant en immunstyrkende virkning, fordi den øger produktionen af antistoffer. Man har også påvist, at stoffet minimerer virkningen af kemoterapi-fremkaldt toksicitet. Forskningsresultater viser, at aktiviteten i makrofagerne øges af Q10-tilskud.
Et forsøg offentliggjort i Clinical Investigator har påvist, at mængden af antistoffet IgG i kroppen blev stærkt forøget med en daglig dosis på kun 60 mg Q10. Stigningen var så stor, at den aldersbetingede svækkelse af immunforsvaret let kan modvirkes med Q10.
Er du en af de ca. 13 mio. mennesker, der tager kolesterolsænkende midler (statiner), midler mod forhøjet blodtryk, tricykliske, antidepressive eller antipsykotiske midler? Disse midler kan hæmme dannelsen af Q10 i kroppen og forårsage alvorlige mangelsymptomer. Fremtrædende behandlere anbefaler, at brugere af disse midler spørger deres praktiserende læge til råds om evt. tilskud for at sikre et optimalt Q10-niveau og undgå de bivirkninger, der kan opstå ved mangel på stoffet.
Q10 er særligt interessant for personer med nedsat cellulært og naturligt immunforsvar, fx ved kronisk træthedssyndrom (CFS). Den stærke antioxidant er særligt vigtig ved virusinfektioner, fordi Q10-niveauet i de hvide blodlegemer her falder hurtigt i takt med, at cellernes behov øges for at bekæmpe de invaderende mikroorganismer. Q10 stimulerer immunforsvaret til at dræbe bakterier og øge antistof-reaktionen. Det maksimerer makrofagernes egenskaber, så de kan ødelægge bakterier, vira og parasitter meget effektivt. Desuden kan det fremme aktiviteten i NK-cellerne og hæmme svulstmetastaser.
Vigtigst af alt for CFS-patienter er stoffets evne til at øge produktionen af adenosintrifosfat (ATP). ATP er nødvendigt for produktionen af tilstrækkelige mængder af energi til kroppen. Uden en tilstrækkelig ATP-produktion føler man sig træt og oplever, at muskulaturen er slap og immunforsvar nedsat. Immunceller, muskler og hjerte har stort behov for ATP, og sygdom kan opstå ved mangel.
Q10 er et af de sikreste stoffer, der findes, men tager du digitalis, beta-blokkere eller ACE-hæmmere, skal dosis på den lægeordinerede medicin reduceres ved indtag af Q10.
Læs også
Q10: Ofte stillede spørgsmål
Derfor skal du tage et Q10-tilskud
Sammenhæng mellem Q10 og modermærkekræft
Q10 og hjertesvigt
Q10 og neurodegenerative sygdomme
Fakta om Q10
Q10 – livsforlængeren