Folkesundhed

Migrænemedicin med aspartam kan udløse migræne

Det kunstige sødestof aspartam brugt i medicin giver migræne.

Først på året henvendte Migrænikerforbundet sig til LægemiddelstyreIsen, fordi patientforeningen på baggrund af internationale undersøgelser var bekymret for sødestoffet aspartam. Aspartam findes i et enkelt mærke af triptantabletter og to forskellige triptansmeltetabletter.

“Der er mange forskellige faktorer, som kan udløse et migræneanfald, men at medicin mod migræne kan indeholde stoffer, som er dokumenterede migræneudløsere, er helt uacceptabelt. Vi bad derfor Lægemiddelstyrelsen om at sørge for, at aspartamindholdet i smeltetabletterne blev fjernet og evt. udskiftet med et sødemiddel, som ikke udløser migræne, samt at sødemidlet helt fjernes fra triptantabletterne,” siger formanden for Migrænikerforbundet, Anne Bülow-Olsen.

Lægemiddelstyrelsen afviste at fjerne stoffet, og patientforeningen klagede til Sundhedsministeren for at få en revurdering af sagen.

Triptaner er specifik migrænemedicin, som fås som tabletter, smeltetabletter, stikpiller og injektion. Et migræneanfald kendes på, at der som regel er smerter i den ene side af hovedet (halvsidige smerter), som også gerne pulserer. Ofte har man kvalme eller kaster op, og lys, lyde og dufte bliver voldsomme og ubehagelige.

Læs også
Hovedpine og aspartam
Aspartams sammenhæng med mental sundhed
Aspartam og sukralose – derfor skal du undgå disse sødemidler
Q10 kan medvirke til at forebygge migræne
Akupunktur virker mod migræne
Migræne? Så prøv Tanacin

Kilde
Pharma, august 2009