E-vitamin Folkesundhed

Naturligt E-vitamin – naturligvis!

Der er mange gode grunde til at indtage naturligt E-vitamin – dem får du præsenteret i denne artikel!

Nutidens miljø er unaturligt…

Uanset om du er fuldtids-mor, travl forretnings-m/k eller begge dele – eller bare forsøger at klare hverdagens hektiske travlhed, så kræves der mere og mere af dig. Det er ikke så mærkeligt, at man­ge synes, det er svært altid at få den rigtige, velafbalancerede kost. Tidspresset gør, at man ofte tyr til noget nemt frem for noget sundt. Men vores stigende påvirkning fra så uvelkomne faktorer som udstødningsgasser fra biler, sprøjte­gifte og solens stråler belaster vores immunforsvar mere og mere. Og det bliver i forvejen mindre effektivt med alderen. Det har aldrig været mere vigtigt at få en god kost og specielt en tilstrækkelig mængde antioxidanter.

Forsøgsresultater viser, at antioxidanter, der primært findes i frugt og grønt, kan styrke immunfor­svaret og medvirke til at bremse eller forebygge udviklingen af mange sygdomme. En af de kraftig­ste antioxidanter – specielt i sin naturlige form – er E-vitamin.

Nutidens ‘unaturlige’ miljø – med forurenet luft, sprøjtegifte og nedbrydning af ozonlaget – udsæt­ter os for en hidtil uset iltningsbelastning. Dertil kommer vores stigende afhængighed af færdigret­ter og fast food. Her er mange af næringsstofferne ‘forarbejdet væk’, og risikoen for at få for få antioxidante næringsstoffer er oplagt. Det er særligt vigtigt at fokusere på E-vitamin, fordi de bedste kostkilder (kerner, korn, nødder og olier heraf) ikke altid er det, der er lettest at indlemme i kosten. Selvom du spiser mere frugt og grønt – hvilket i sig selv er glimrende – gør du desværre ikke ret meget for at fremme dit E-vitaminindtag.

Hvorfor skal jeg være opmærksom på at få nok E-vitamin?

I modsætning til hvad der gælder for mange andre vitaminer, er det overraskende svært at få nok E-vitamin fra kosten alene. Hvis du overvejer at supplere med et tilskud, skal du kigge på etiketten og sikre dig, at E-vitaminet kommer fra en naturlig kilde. Ifølge forskningsresultater optages og udnyttes denne type betydeligt bedre af kroppen. Det er faktisk op til dobbelt så effektivt som syntetisk E-vitamin.

De sundhedsfremmende egenskaber ved naturligt E-vitamin på vores helbred er vidtrækkende og veldokumenterede. E-vitamin er et almindeligt indholdsstof i hudplejeprodukter, og mange forbin­der det derfor med rynkepleje. Og det er helt rigtigt, at E-vitamin er godt for huden, men dets evne til at beskytte vores celler indefra mod iltningsbelastning er det, der gør det virkeligt vigtigt.

Iltning sker, når ting udsættes for ilt – synlige eksempler er metal, der ruster, eller et æble, der bliver brunt. Og selvom vi ikke kan se det, undergår vores celler også ændringer i forbindelse med iltning. Over tid kan disse ændringer være skadelige og føre til for tidlig aldring og sygdom. Antioxidanter som E-vitamin kan spille en væsentlig rolle, når det gælder om at holde disse ændringer i skak.

Immunforsvaret

E-vitamin styrker immunforsvaret og kan mindske risikoen for flere aldersrelaterede sygdomme, bl.a. grå stær, Alzheimers og Parkinsons. Iltningsbelastning er kendt for at være en førende årsag til disse aldersrelaterede sygdomme. Selvom vores forsvarssystemer nedbrydes med tiden som en naturlig del af aldringsprocessen, kan vi slå bremsen i ved at leve sundt og indtage tilstrækkelige mængder naturligt E-vitamin og andre antioxidanter.

Naturligt E-vitamin er godt for din hudHuden

E-vitamin har længe været anerkendt som et effektivt fugtmiddel. Og forskningsresultater viser sam­stemmende, at det har mildt solbeskyttende virkning. I en gennemgang af 200 forsøg med E-vitamin og andre antioxidanters rolle ved hudproblemer har forskere fundet ud af, at indvortes og udvortes brug af antioxidanter har en sundhedsfremmende indvirkning på forebyggelse og behandling af hudskader fremkaldt af sollys.

Graviditet og frugtbarhed

E-vitamin er kendt for at kunne hjælpe røde blodlegemer til at overleve hos for tidligt fødte børn. Amerikanske forskere antyder nu, at det er specielt vigtigt for gravide kvinder at vælge naturlige til­skud i stedet for syntetiske. Årsagen er, at naturligt E-vitamin absorberes af moderen og transporteres til fosteret signifikant bedre end den syntetiske form.

Britiske forskere har fundet ud af, at dagligt tilskud af E-vitamin giver signifikante forbedringer af sædkvaliteten hos par, der prøver at blive gravide. Ifølge forskerne kan dette være en enkel og bil­lig form for behandling, der kan hjælpe op mod 20 % af de mænd, der har problemer med sædkva­liteten.

Hjertet

Hjertesygdom er dødsårsag nr. 1 i Storbritannien, men der er mange videnskabelige beviser for, at E-vitamin i høj grad medvirker til at holde hjertet sundt. En række storstilede forsøg med raske del­tagere har påvist en sammenhæng mellem høj indtagelse af E-vitamin og lavere risiko for sygdom­me i hjertets kranspulsårer hos både mænd og kvinder. Og forskning ved Cambridge University har vist, at tilskud af naturligt E-vitamin reducerer risikoen for hjerteanfald hos patienter med sygdom i kranspulsårerne med hele 75 %.

Beskyttelse mod forurening

Giftstoffer fra forurenet luft menes at kunne hæmme lungefunktionen og forværre lidelser som ast­ma, bronkitis og emfysem. Desuden øger de risikoen for hjerteanfald og hjerneblødning. Eftersom lungerne er specielt sårbare over for iltningsskader, kigger forskerne på, hvordan antioxidanter, her­under E-vitamin, kan beskytte vores lunger mod forurening. Et forsøg har allerede vist, at astmapa­tienter, der udsættes for forurenet luft, forbedrer deres vejrtrækning efter tilskud af E- og C-vitamin.

Træning

Regelmæssig træning er uden tvivl godt, men de, der går til grænserne, gør måske mere skade end gavn, hvis deres antioxidantforsvar ikke er helt oppe i omdrejninger. Ved intensiv træning har kroppen brug for meget mere ilt end normalt, og derved øges iltningsbelastningen. Det kan resultere i beskadigede og ømme muskler, nedsat restitution og reduktion af immunforsvaret. E- og C-vita­min sammen har vist sig at være vigtige til at reducere antallet af markører for muskelskader.

Hvordan får jeg nok E-vitamin?

Mange af beviserne på, at E-vitamin beskytter mod sygdom, kommer fra forsøg, hvor man har an­vendt tilskud i mængder, man ikke kan opnå selv med den sundeste kost. Forskerne mangler stadig at finde en definitiv dosis for reduktion af risikoen for sygdom, men man skønner sig frem til – på basis af de forsøg, der er gennemført indtil nu – at ca. 100 mg om dagen er gavnligt for helbredet.

Mange eksperter er enige om, at når det gælder E-vitamin, er kosten alene ikke nok. Oversigten her­under viser en række fødevarer, som er god/rimelige kilder til E-vitamin. Og den viser også, hvor meget af disse fødevarer du skal spise for at få samme mængde E-vitamin, som du får fra 100 g na­turligt tilskud:

Fødevare Antal kalorier
1.389 skiver fuldkornsbrød
(50 kg)
10.7500
833 tallerkener cornflakes
(25 kg)
90.000
182 kogte æg (9,1 kg) 13.230
5,8 kg kogt spinat 1.102
15,15 kg ristede jordnødder 91.500
0,22 l solsikkeolie 1.826

Naturligt E-vitamin optages bedre end syntetisk E-vitaminForskelle mellem syntetisk og naturligt E-vitamin

Hvis du overvejer at tage et dagligt tilskud af E-vitamin, er det vigtigt at vide, at der er en række afgørende forskelle mellem naturlige og syntetiske former.

Naturligt E-vitamin

  • er den form, kroppen er ‘bygget’ til at udnytte. Nye forskningsresultater tyder på, at vi faktisk frastøder den syntetiske form for E-vitamin. Forskere har påvist, at menneskekroppen skelner mellem de to former og fortrinsvis optager naturligt E-vitamin og udskiller den syntetiske form.
  • optages hurtigere og lagres længere. Tidligere har man antaget, at naturligt E-vitamin er 36 % stærkere, men nye forskningsresultater tyder på, at den naturlige form optages endnu bedre og dermed er op mod dobbelt så effektiv som den syntetiske
  • passer perfekt til kroppen. E-vitamin fra naturlige kilder er en enkelt enhed, hvorimod den syntetiske form er en blanding af otte forskellige stoffer, hvor­ af kun én svarer til naturligt E-vitamin.

Eksperterne er enige om, at E-vitamin er et af de mindst giftige af tilskud. Council for Responsible Nutrition (svarer til det danske Forebyggelses- og Patientrådet) har sat en øvre grænse for sikker indtagelse på 800 mg om dagen – et godt stykke over den dosis, de fleste indtager, som ligger på 100-400 mg pr. dag. Bortset fra interaktion med K-vitamin hos patienter, der får blodfortyndende medicin, er der ingen bivirkning ved oral indtagelse af E-vitamin. Man bør altid spørge sin læge til råds, inden man tager kosttilskud, hvis man lider af en sygdom eller får en eller anden form for medicin.

Læs også
Det er sikkert at spise naturligt E-vitamin
E-vitamin beskytter huden
Carotenoider og E-vitamin – din indvendige solbeskyttelse
E-vitamin: Hvad kan det gøre for dig?
Sådan kan E-vitamin forebygge hjerteanfald
E-vitamin under graviditeten mindsker risikoen for astma hos børn
Svangerskabsforgiftning kan måske hindres med C- og E-vitamin
Genfejl – hvad kan man gøre ved dem?
Granatæbler forbedrer sædkvaliteten