Forkølelse, influenza og andre Infektioner Stress, angst og depression

Depression sænker immunforsvaret hos ældre

Kronisk, mild depression hos ældre nedsætter immunforsvaret og dermed evnen til at modstå sygdomme. Det antyder en ny undersøgelse. Det er anslået, at op mod 57 % af alle ældre bliver påvirket af depression på et tidspunkt i deres liv.

En amerikansk undersøgelse viser nu, at disse patienter ikke producerer hvide blodlegemer nok til at bekæmpe infektioner. Resultaterne viste et lavt T-celle respons hos de kronisk depressive, når de blev udsat for en infektion 18 måneder senere. T-cellerne og deres indsats er den mest pålidelige målestok for en persons evne til at bekrige fremmedlegemer som virus og bakterier.

Forsøgets betydning

Undersøgelsen antyder vigtigheden af en tidlig diagnose selv ved milde depressioner, hvis den skadelige effekt af et nedsat immunforsvar skal modvirkes. Undersøgelsen, som er publiceret i Journal of Abnormal Psychology, omfatter en gruppe på 78 voksne med en gennemsnitsalder på 72,5 år. Man undersøgte evnen til at producere tilstrækkelige mængder af hvide blodlegemer og sammenlignede 22 patienter, som havde kronisk depression, med 56 raske mennesker på samme alder.

Forandringer af immunsystemet er knyttet til både depression og ældning, især hos mennesker over 60 år. Jo ældre personen er, jo dårligere er immunforsvaret. Dette sammenholdt med tidligere forskning viser, at depressive symptomer vil kunne fremskynde den svækkelse af immunsystemet, som kommer med alderen.

“Det ser ud til, at det er varigheden af depressionen og ikke styrken, der påvirker personens immunforsvar”, siger chefforsker Lynanne McGuire fra Johns Hopkins School of Medicine. “Diagnosticering og behandling af selv milde depressioner i denne aldersgruppe kan være essentiel for at opnå et bedre helbred hos ældre”.

Depression sænker immunforsvaret hos ældre. B-vitaminer kan være en del af løsningenLæs også
Depression – en sygdom, der kan behandles
Depression og mangel på B-vitaminer
Kosttilskud mod depression
D-vitamin holder humøret højt hos ældre
Hvor stærkt er dit immunforsvar?
Sådan beskytter du dit helbred mod et aldrende immunforsvar

Kilde
CNN-News, februar 2002.