Kosttilskud Stress, angst og depression Vitaminer & Mineraler

Kosttilskud mod depression

Kan kosttilskud medvirke til at lindre depression?

Depression er en psykisk lidelse, der rammer bredt: Man regner med, at 15-25 % af alle kvinder og 7-12 % af alle mænd får en depression i løbet af livet. Tallet er usikkert, idet mange af forskellige årsager undlader at søge hjælp.

Der findes forskellige typer af depressive lidelser, som har en række fællestræk, bl.a. tristhed, irritabilitet og en følelse af tomhed, samt ændringer i krop og hjerne, der påvirker de daglige funktioner.

Depressive lidelser behandles med medicin og psykoterapi. Desuden kan livsstilsændringer, fx ændring af kostvaner og indtagelse af kosttilskud, medvirke til at helbrede patienterne og mindske risikoen for tilbagefald.

Således viser en række forskningsresultater, at specifikke vitaminer, mineraler, urter og andre stoffer kan bidrage til at lindre symptomer på depression. Det er altid en god ide at spørge lægen til råds, inden man kaster sig over nye kosttilskud. Det gælder særligt, hvis man i forvejen får medicin, som måske kan interagere med kosttilskuddet. Det er også vigtigt at holde sig for øje, at kosttilskud kan være et nyttigt led i behandlingen af depression, men intet kosttilskud kan kurere lidelsen. Gå i en stor bue uden om tilskud, der hævder, at de kan.

I denne artikel beskrives seks tilskud, der kan være nyttige for personer, der lider af depression.

Rosenrod

Rhodiola rosea – på dansk rosenrod – er en urt, der ved indtagelse i form af kosttilskud er sat i forbindelse med en række sundhedsfremmende egenskaber, bl.a. lindring af depressive symptomer og øget reaktion på belastninger. Helt specifikt mener man, at rosenrod gavner personer med depression ved at reducere overaktivitet i hypothalamus-hypofyse-binyre-aksen og påvirke neurotransmitter-receptorer og molekylære netværk.

Forsøg, der har fokuseret på voksne med depression, har påvist, at daglig indtagelse af rosenrod i 6 eller 12 uger fører til en klinisk påviselig reduktion i depressive symptomer. Behandlingen med rosenrod var mindre effektiv end det antidepressive middel Sertralin. Til gengæld var der færre bivirkninger ved rosenrod-tilskuddet.

Omega-3 fedtsyrer

Omega-3 fedtsyrer er essentielle fedtsyrer. Det betyder, at du er nødt til at indtage dem via kosten, idet kroppen ikke selv kan danne dem. Nogle forsøg viser, at omega-3 tilskud måske kan medvirke til at reducere depressive symptomer hos visse mennesker.

Hørfrøolie 180 kapslerSåledes har en gennemgang af 10 forsøg med i alt 910 personer med alvorlig depression vist, at omega-3 tilskud virkede bedre end placebobehandling til at reducere de depressive symptomer. Desuden viste en højere dosis af Omega-3 tilskud sig at være mere effektiv end lavere doser. En gennemgang fra 2020 viste, at tilskud med en højere ratio af eicosapentaensyre (EPA) mod docosahexaensyre (DHA) var særligt effektive. EPA og DHA er to typer af Omega-3 fedtsyrer, som begge findes i store koncentrationer i fisk.

Disse forskningsresultater er lovende, men der er behov for flere forsøg til at undersøge virkningen af omega-3 tilskud på depressive symptomer. Foreløbige resultater tyder på, at tilskud med en større mængde EPA er mest effektiv for personer med depression. Derfor bør man vælge et tilskud, der giver mindst 1.000 mg EPA.

Hørfrøolie og Ecolomega fra Natur-Drogeriet A/S. Hørfrøolie giver dig omega-3 fedtsyrer, mens Ecolomega, som er baseret på danske ørreder, indeholder hele spektret af Omega-fedtsyrer (3, 6, 7 og 9).

D-vitamin

D-vitamin er et vitalt næringsstof, som spiller en række væsentlige roller i kroppen. Men mange har et for lavt niveau af D-vitamin – og det gælder ofte personer med symptomer på depression.

D-vitamin 85 mikrogram 180 kapslerDer er en række mekanismer, hvorpå D-vitamin kan reducere risikoen for depression. Det er bl.a. ved at hæmme inflammation, regulere humørsvingninger og ved at beskytte mod neurokognitiv dysfunktion. Adskillige forsøg med personer, der lider af depression tyder på, at indtagelse af D-vitamintilskud kan føre til signifikante forbedringer i de depressive symptomer, livskvaliteten og sygdommens alvor.

Husk, at der også på dette område er behov for mere forskning, inden man kan anbefale D-vitamin som en generel behandling af depression. Desuden er det fortsat uklart, om D-vitamintilskud kun har en gavnlig indvirkning på personer med mangel på vitaminet.

Natur-Drogeriet A/S forhandler D-vitamin i 35 og 85 μg.

B-vitamin

B-vitaminerne spiller en væsentlig rolle for hjernens funktion og for humørreguleringen.

Super B-Complex 120 kapslerB-vitaminer, herunder folsyre, B12 og B6, er væsentlige for produktionen og reguleringen af neurotransmittere som serotonin, gamma-aminobutyrinsyre (GABA) og dopamin. Tidligere forskningsresultater tyder på, at mangel på B12-vitamin og folsyre (B9) kan øge risikoen for depression. Desuden kan tilskud af Total B-Complex 80 kapslerdisse næringsstoffer medvirke til at reducere depressive symptomer hos visse befolkningsgrupper. Et andet ældre forsøg har vist, at indsprøjtninger af B12-vitamin kan være gavnligt for personer med depression samtidig med behandling med antidepressive midler. Desuden har en metaanalyse fra 2020 vist, at indtagelse af B12-tilskud tidligt i livet måske kan forsinke depressioners opståen og øge virkningen af antidepressive midler.

B6-vitamin har også vist sig at kunne mindske de depressive symptomer, når det anvendes sammen med andre næringsstoffer, bl.a. tryptofan og nikotinamid (en form for B3-vitamin).

Personer med depression kan have gavn af flere af B-vitaminerne. Derfor er det bedste valg et B-komplekstilskud, som omfatter alle otte B-vitaminer. Total B-Complex indeholder alle otte B-vitaminer, mens Super B-Complex indeholder vitaminerne + fire adaptogene urter (astragalus, russisk rod, rosenrod og schisandra), som også kan have en gavnlig indvirkning på humøret.

Zink

Zink 100 tabletterZink er et mineral, som er af afgørende betydning for en sund hjerne og for kontrollen med neurotransmitternes stier i hjernen. Desuden har mineralet antioxidante og betændelseshæmmende egenskaber.

Zinkmangel kan i høj grad øge risikoen for depression og forværre sygdommens symptomer. En analyse fra 2020 har vist, at tilskud af zink i signifikant grad kan mindske deprimerede personers opfattelse af deres symptomer. Desuden har en anden analyse fra 2021 omfattende fem forsøg vist, at zinktilskud kan medvirke til at reducere de depressive symptomer hos personer med klinisk depression, som tager antidepressive midler. I disse forsøg anvendte man zinkdoser på 10-25 mg.

Zink fra Natur-Drogeriet A/S – kun én tablet dagligt er nok til at dække dit behov.

Magnesium

Magnesium 90 tabletterMagnesium er endnu et vigtigt mineral, der kan gavne personer med depression. Således er magnesiummangel almindelig blandt denne type patienter. Forskning viser, at tilskud af mineralet kan reducere de depressive symptomer.

Et randomiseret forsøg med 126 personer med mild til moderat depression har vist, at indtagelse af 248 mg magnesium pr. dag i seks uger i signifikant grad mindskede de depressive symptomer sammenlignet med placebo. Og hvad mere er: Der er stærke indikationer på, at et meget lavt indtag af magnesium giver en øget risiko for depression, særligt hos unge voksne.

Hvordan vælger jeg?

Hvis du lider af depression og ønsker at prøve et eller flere kosttilskud for at undersøge, om de kan lindre dine symptomer, skal du spørge en læge til råds, inden du begynder at tage tilskuddet. Nogle tilskud kan lindre symptomerne hos nogle patienter, men de er ikke nødvendigvis virksomme eller sikre for alle.

Når du har talt med din læge om dine muligheder og er kommet frem til et eller flere passende tilskud, er det vigtigt, at du vælger et produkt af høj kvalitet fra en velrenommeret producent. Det er også vigtigt at holde sig disse punkter for øje, når du køber kosttilskud:

  • Potentiel interaktion med medicin: Nogle typer af kosttilskud kan interagere med syntetisk medicin, herunder antidepressive midler. Dette er en af grundene til, at det er vigtigt at tage lægen med på råd.
  • Form og dosering: Nogle tilskudsformer, fx bløde kapsler, er lettere at sluge. Hvis du har svært ved at huske at tage tilskuddet, eller du tager andre vitaminer eller medikamenter, kan du overveje, om det vil være en god idé med et produkt, som du kun behøver at tage én gang dagligt.
  • Indhold: Husk at læse ingredienslisten nøje, særligt hvis du har kostmæssige præferencer eller behov, fx fødevareallergi. Det kan også være, at du ønsker at undgå tilskud, der indeholder tilsætningsstoffer som kunstig farve eller konserveringsmidler.
  • Pris: Kosttilskud kan være meget dyre, så det er vigtigt at sammenligne produkter, så du får størst kvalitet for færrest penge.

Ecolomega fiskeolie 200 ml eller 120 kapslerLæs også
Depression kan måske lindres med den rigtige kost
Rosenrod kan mindske stressrelateret udbrændthed
Omega-3 – et mirakelmiddel?
Lav D-vitaminstatus øger risikoen for depression
Depression og mangel på B-vitaminer
Zink: Det bør du vide
Magnesium: Også et våben mod stress

Kilde
https://www.healthline.com/nutrition/herbs-supplements-for-depression