Astma og allergier C-vitamin E-vitamin

C- og E-vitamin til børn med astma

Antioxidanter som C- og E vitamin kan tilsyneladende beskytte lungerne hos astmatiske børn mod at blive skadet af ozon-forurening i storbyluften. Det viser en kontrolleret afprøvning, hvor 158 astmatiske børn i den stærkt forurenede by Mexico City har fået antioxidant-tilskud gennem halvandet år, beretter fagtidsskriftet American Journal of Respiratory and Critical Care Medicine.

I antioxidant-gruppen blev børnenes lungefunktion ikke dårligere i perioder med høj ozon-forurening. Det gjorde lungefunktionen derimod hos børnene i kontrolgruppen, der i stedet fik kontroltabletter uden indhold.

Antioxidanterne synes især at være nyttige for børn med moderat eller svær astma. Det tyder ifølge forskergruppen på, at børn med fremskreden astma er mere sårbare for ozon, fordi de har et svagt antioxidantforsvar i lungerne. Børnene fik tilskud med 50 mg E-vitamin og 250 mg C-vitamin om dagen.

Nogle astmatikere får sværere symptomer, når de indånder luftbårne irritanter som ozon, der findes i storbyer og især stammer fra biler, kraftværker og industri. Også undersøgelser på raske cykelryttere har vist, at antioxidanter kan mindske ozonforureningens skadevirkninger på lungefunktionen.

Forskerne bag undersøgelsen konkluderer, at astmatiske børn i områder med luftforurening bør have mere C- og E-vitamin, der blandt andet fås gennem citrusfrugter og grønsager.

Læs også
Astma – mulige årsager og hjælp til selvhjælp
E-vitamin under graviditeten mindsker risikoen for astma hos børn
Antibiotika under graviditeten kan give barnet astma
Modermælk beskytter mod astma
Rygning under graviditet øger barnets risiko for astma i puberteten
Carnitin forbedrer kontrollen med astma hos børn
Kejsersnit øger risikoen for astma hos barnet
Astma og E- og C-vitamin
Astma og MSM

Kilde
American Journal of Respiratory and Critical Care Medicine, 2002.