E-vitamin Kosttilskud

Græskarkerneolie gør noget godt for dine urinveje

Kan man afhjælpe problemer med sine urinveje med græskarkerneolie? Ja, det tyder forskningsresultater på.

Mange forskellige faktorer kan ligge bag forstyrrelser i urinblærens funktion hos både mænd og kvinder, børn og voksne, fx nervøsitet, irritationer som følge af betændelse og ikke mindst den svigten, der ofte optræder hos ældre mænd i prostatas funktion. Det har hidtil været begrænset, hvad man har ment, der kunne gøres for at hjælpe mennesker med sådanne vanskelige og stærkt generende vandladningsproblemer, men i de senere år er titusinder – primært i Østrig og Tyskland – blevet hjulpet effektivt takket være et af naturens egne lægemidler, nemlig små grønne, velsmagende græskarkerner.

Græskarkerneolie historisk set

Græskarkerner har i over 80 år været dyrket i Steiermark i den sydlige del af Østrig og har i generationer været brugt som et traditionelt helsemiddel af både mænd og kvinder med urinblærevanskeligheder. Samtidig har de været anvendt som et næringsmiddel af høj biologisk værdi. Sygdomme forbundet med vandladningen som fx prostatahypertrofi (forstørret prostata) er her praktisk taget ukendte. Det fik en gruppe østrigske videnskabsmand til at interessere sig for græskarkernernes terapeutiske muligheder for nærmere at efterprøve de mange lovprisninger af kernernes forbløffende egenskaber, der efterhånden forelå. De undersøgte derfor i slutningen af 1970’erne i en periode på ca. 8 uger en gruppe patienter, der led af vandladningsproblemer. Behandlingen bestod alene i at give patienterne et tilskud til den daglige kost af et specialbehandlet græskarpræparat.

Resultaterne forbløffede forskerne: Der var tale om en klar og væsentlig forbedring for hovedparten af patienternes vedkommende. De skriver i konklusionen til deres rapport: Disse – for os selv delvis overraskende – resultater gør, at vi med god samvittighed kan anbefale græskar som et middel til fjernelse af vandladningsforstyrrelser, især ved prostatahypertrofi”.

Hvad er det, græskarkernerne kan?

Hele græskarkerner regulerer urinblærens funktion, længe før der opstår problemer. De styrker urinblærens muskler, giver dem deres fleksibilitet tilbage, og frem for alt forbedrer de koordinationen af reflekserne mellem lukkemusklerne og pressemusklerne i urinblærens væg. Dette skyldes ifølge forskerne først og fremmest indholdet af aminosyren citruilin eller rettere samspillet mellem denne og de andre værdifulde stoffer i kernerne, ikke mindst E-vitamin.

Derfor kan græskarkerner anvendes til behandling af lidelser i prostata og som et forebyggende middel over for blære- og nyrelidelser såvel som et ikke-irritationsfremkaldende vanddrivende middel.

Analyse af hele græskarkerner (pr. 100 g)

Protein ca. 29 g
Fedt ca. 48 g (heraf ca. 50 % flerumættede fedtsyrer)
Kulhydrater ca. 15 g
Energi ca. 2320 kJ eller 553 kcal

Desuden er fundet følgende stoffer:

  • Græskarkerneolie gør noget godt for dine urinvejePhytosteriner (bl.a. beta-sistoterin og 6 andre steriner)
  • Vitaminer (heraf ca. 20-30 mg E-vitamin)
  • Aminosyrer (især citrullin)
  • Essentielle sporstoffer (jern, mangan, zink, kobber, selen)
  • Cucurbitacin.

Græskarkerneolie

Takket være det store indhold af enkelt- og flerumættede fedtsyrer, fytosteroler og E-vitamin er græskarkerner i stand til at sænke kolesterolindholdet i blodet og kan derfor anvendes i behandlingen af prostataproblemer, nervøs blære, kredsløbslidelser, muskelatrofi og mave-/tarmproblemer. Velsmagende græskarkerner har dermed vist sig ikke kun at være et godt indslag i den daglige kost. Det er også med til at sikre, at du kan genopbygge dit gode helbred og bevare det.

Læs også
Naturlægens bedste prostata-kur
Græskarkerner – den naturlige hjælp mod prostataproblemer
Græskarkerneolie med højt indhold af tocoferol og umættede fedtsyrer
Prostata: Problemerne, mænd ikke taler om…
Hvad kan man gøre ved nattetisseri?
Nattetissere kan hjælpes af naturmidler
Lycopen – stoffet, mænd har brug for
Antioxidanter reducerer iltningsbelastningen ved prostatakræft
Forbrugererfaring: Kur mod blærebetændelse

Kilder
Auer W: Der Landarzt 38 (1962)  372
DevrientW: Heilkunde – Heilwege 9 (1959) 1-8
Tutsch GR: Der praktische Arzt 4 (1976) 725
Weinkamer E: Physikalisch-diätetischeTherapie 9 (1964)
Schuster W: Der Ölkürbis (Cucurbita pepo 1), Parey Verlag, Berlin/Hamburg 1977, p. 17,18.
Schmitz B: Medizin Heute 17/4 (1969) 114
Salamon HR: Terapiewoche 19/26 (1969) 1187
Mohr H: Münch. med. Wschr 112 (1970) 858
Sochar T: Dtsch. med. Journ 20/3 (1969)
Lütgen T: Dtsch. med. Journ 2/9 (1970)
Nitsch-Fitz R, Egger H, Maruna H: DR.MED 3/5 (1979) 38.