E-vitamin

E-vitamin og myocardieinfarkt

I et randomiseret forsøg foretaget i England har man evalueret, hvilken virkning tilskud af E-vitamin (400 eller 800 I. E. pr. dag) og placebo har på risikoen for myocardieinfarkt hos 2.002 patienter med angiografiske tegn på forkalkning i hjertets kranspulsårer.

Resultaterne af to forsøg

Resultaterne af Cambridge Heart Antioxidant Study (CHAOS) viser, at E-vitamintilskud i signifikant grad reducerede risikoen for det primære forsøgsendepunkt for kredsløbssygdom og for ikke-dødelig myocardieinfarkt (blodprop i hjertet) med 47 %. Den iagttagne virkning ved E-vitamin skyldtes et 77 % fald i risikoen for ikke-dødelig myocardieinfarkt. Virkningen viste sig efter 200 dages behandling. Den samlede dødelighed som følge af kredsløbssygdom var lidt, men ikke signifikant, højere i E-vitamintilskudsgruppen, hvor de fleste dødsfald indtraf i løbet af de første 200 dage af opfølgningsperioden. Forskerne noterer, at dette er det første interventionsforsøg med E-vitamin, der viser en reduktion i klinisk signifikante lidelser i kranspulsårerne.

E-vitamin medvirker til at reducere risikoen for myocardieinfarktI modsætning hertil viser resultaterne af et amerikansk forsøg, at C- og E-vitamintilskud beskytter mod dødsfald som følge af sygdomme i hjertets kranspulsårer. I en gruppe på 11.178 forsøgspersoner i alderen 67-105 år mindskede brugen af E-vitamintilskud risikoen for at dø af sygdom i hjertets kranspulsårer med 47 %. Samtidig brug af både C- og E-vitamin mindskede risikoen med 53 %.

Læs også
Sådan kan E-vitamin forebygge hjerteanfald
E-vitamin mindsker risikoen for iskæmisk hjertesygdom hos kvinder
C- og E-vitamin og hjerte-/karsygdomme
Hjertesygdomme – og naturlige veje til at modgå dem
Test dit hjerte
Iskæmisk hjertesygdom og alfalinolensyre
Hvidløg og kredsløbssygdomme
E-vitamin kan måske mindske risikoen for leverkræft

Kilde
Stephens NG, Parsons A, Schofield PM, Kelly F, Cheeseman K, Mitchinson MJ. Randomised Controlled Trial of Vitamin E in Patients with Coronary Disease: Cambridge Heart Antioxidant Study (CHAOS). Lancet 347:781-785, 1996.
Losonczy KG, Harris TB, Havlik RJ. Vitamin E and Vitamin C Supplement Use and Risk of All-Cause and Coronary Heart Disease Mortality in Older Persons: The Established Populations for Epidemiologic Studies of the Elderly. Am J Clin Nutr 64:190-196, 1996.