Hjerte-/kredsløbssygdomme Naturmidler

Hjertesygdomme – og naturlige veje til at modgå dem

Et nyt forsøg underbygger anbefalingerne om indtagelse af æg i moderate mængder, efter at man ikke har fundet beviser for, at æg øger risikoen for kredsløbssygdomme. Tilstande, der påvirker hjerte eller blodkar, kaldes under ét for kredsløbssygdomme. De omfatter

  • åreforkalkning (arteriosklerose)
  • sygdomme i hjertets kranspulsårer
  • sygdomme i hjerteklapperne
  • arytmi (uregelmæssig hjerterytme)
  • hjertesvigt
  • forhøjet blodtryk
  • for lavt blodtryk
  • chok
  • endocarditis (bakteriel infektion i hjertet)
  • sygdomme i aorta og dens forgreninger
  • sygdomme i det perifere karsystem og
  • medfødte hjertesygdomme.

Det er vigtigt at reducere mængden af kolesterol i kosten for at forebygge kredsløbssygdomme. Forskere fra Harvard Medical School forklarer, at selvom æg har et højt kolesterolindhold, er der kun begrænsede og inkonsistente beviser på, at indtagelse af æg øger risikoen for at udvikle og dø af kredsløbssygdomme.

Forskerne undersøgte ved hjælp af et spørgeskema sammenhængen mellem kredsløbssygdomme og indtagelse af æg hos 21.327 patienter fra det såkaldte Physicians’ Health Study I. Efter en gennemsnitlig opfølgningsperiode på 20 år kunne man notere 1.550 nye hjerteanfald, l.342 hjerneblødninger og 5.169 dødsfald. Forsøget viste, at der ikke var nogen sammenhæng mellem hjerteanfald og/eller hjerneblødning og indtagelsen af æg. Forsøgsrapportens forfattere konkluderede, at indtagelse af æg ikke synes at påvirke risikoen for kredsløbssygdomme hos mænd. Derimod havde indtagelse af æg en positiv sammenhæng med dødelighed, særligt hos diabetikere.

Omega-3 fedtsyrer findes i fiskeolier og visse plante- og nøddeolier. Fiskeolie indeholder både docosahexaen-syre (DHA) og eicosapentaen-syre (EPA). Adskillige kliniske forsøg viser en lille reduktion i blodtrykket ved indtagelse af omega-3 fedtsyrer. Der er stærke videnskabelige beviser fra kliniske forsøg på, at omega-3 fedtsyrer fra fisk eller fiskeolietilskud (EPA + DHA) i signifikant grad kan reducere blodets indhold af triglycerider. Virkningen synes at være dosisafhængig.

Fiskeolietilskud synes også at kunne give små forbedringer (dvs. forøgelser) i HDL-kolesteroltallet. Men forøgelser (dvs. forværring) af LDL-tallet er også blevet iagttaget. American Heart Association har offentliggjort anbefalinger for EPA + DHA. På grund af risikoen for blødning ved indtagelse af omega-3 fedtsyrer bør man konsultere en uddannet behandler før indtagelse.

Loppefrø (psyllium) kommer fra frøskallerne af planten Plantago ovata. Loppefrø er velunderbygget som lipidsænkende stof med en generelt begrænset reduktion i blodets indhold af samlet kolesterol og LDL-kolesterol. Af denne grund skal personer med forhøjet kolesteroltal overveje brugen af mere virksomme stoffer. Man har påvist en virkning hos voksne og børn, men man har ikke undersøgt langtidsvirkningen ved indtagelse hos børn.

Soja er en subtropisk plante, der er hjemmehørende i det sydøstlige Asien. Adskillige forsøg på mennesker viser, at tilføjelse af sojaprotein til kosten i moderat grad kan sænke blodets indhold af samlet kolesterol og LDL. Små reduktioner i triglyceridniveauet kan også forekomme, mens HDL ikke synes at blive ændret i signifikant grad. Det er uvist, om produkter, der indeholder isolerede soja-isoflavoner, har samme virkning som regelmæssig kostindtagelse af sojaprotein.

Læs også
Hjertesygdom – lidt statistik…
Sådan holder du kredsløbet sundt
Gåture er guf for kredsløbet
Antarktisk Krillolie optimerer indholdet af DHA i kroppen
Antarktisk Krillolie: Bæredygtighed i højsædet
Loppefrø – fibre til din fordøjelse og meget andet
Carotenoider – naturens hjælp mod sygdom
Blodpropper kan opløses af frugt og sojabønner
Calcium som tilskud beskytter bedre end mælk mod hjertesygdom
Hvor sund er du?
Hørfrøs sundhedsfremmende indvirkning på kredsløbet

Kilde
Djoussé L, Gaziano JM. Egg consumption in relation to cardiovascular disease and mortality: the Physicians’ Health Study. American Journal of Clinical Nutrition, bind 87, nr. 4, 964-969, 2008.