Gigt og andre sygdomme i bevægeapparatet Naturmidler

Gurkemeje mod smerter i knæene

Resultaterne fra et randomiseret, dobbelt-blindet forsøg offentliggjort i tidsskriftet Annals of Internal Medicine viser, at gurkemeje kan have en smertestillende virkning ved slidgigt i knæene.

Gurkemeje er det danske navn for planten Curcuma longa, og det er roden, der anvendes. Gurkemeje indeholder stoffet curcumin.

Beskrivelse af forsøget

Forskere fra University of Tasmania i Australien skriver, at de nuværende medicinske behandlingsformer, paracetamol og ibuprofen, har en række negative bivirkninger på mave-/tarmkanalen, nyrerne og kredsløbet. Og da præparaternes virkning mod smerterne samtidig er begrænset, betyder det, at patienterne ofte i stedet vælger at få indopereret nye knæ.

Forsøget omfattede 70 personer med symptomatisk slidgigt og hævelse i knæleddet. De blev inddelt i to grupper, der fik hhv. to kapsler med gurkemejeekstrakt og placebo hver dag i 12 uger. Man vurderede knæsmerterne via et spørgeskema, og hævelsen blev fulgt ved hjælp af MRI-scanning i forsøgsperioden.

Ved forsøgets afslutning havde den gruppe, der havde fået gurkemeje, oplevet en mindskelse af smerterne i knæet både i hvile og ved belastning, mindsket stivhed, øget funktion og reduceret behov for smertestillende medicin sammenlignet med placebogruppen. Hævelse og bruskopbygning blev ikke påvirket af gurkemejetilskuddet. Forskerne bemærker, at forsøget muligvis ikke varede længe nok til at konstatere en forbedring i brusken og synoviet (det bløde væv, der ligger på overfladerne i ægte led/synovialled), og at gurkemejeekstraktets virkning på smerterne kan vise sig at være endnu bedre, hvis behandlingen foregår over en længere periode.

Forskernes konklusion

”Generelt tyder disse resultater på, at den begrænsede virkning på knæsmerterne i dette forsøg kan være klinisk relevante, og at Curcuma longa kan være en behandlingsmulighed ved symptomer på slidgigt i knæet”, skriver forskerne. ”Multicenter-forsøg med større grupper er nødvendige, for at man kan vurdere den kliniske betydning af disse resultater”.

Curcuma - gurkemeje i kapsler til dine led og dit immunsystemLæs også
Curcumin er sikkert og effektivt mod slidgigt
Curcumin til dit blodsukkerniveau og nervesystem
Gurkemeje: Kemi og farmakologi
Degenerative ledsygdomme kan modvirkes med tilskud af kollagen
Artroskopi mod slidgigt i knæet? Ikke den store gevinst at hente…
D-vitaminmangel kan give gigtsmerter i knæet
Carsten Vagn-Hansen: Råd mod slidgigt

Kilde
https://www.lifeextension.com/whatshot/2020/9/september-whats-hot-articles#turmeric