Folkesundhed Naturmidler

Sådan ruster du dig bedst til alderdommen

Levealderen stiger, og antallet af fødsler går ned, og det har ført til, at der i dag er en betydelig stør­re del af befolkningen, der tilhører den ældre generation. Aldersrelaterede problemer og sygdomme bliver der­for mere og mere aktuelle.

Siden urtiden har mennesket beskæftiget sig med spørgs­målet om, hvorvidt aldringsprocessen kan bremses. Og man leder stadig. Lægen C. W. Hufeland (1762-1836) var en af de første, som beskæftigede sig viden­skabeligt med dette problem. Hans analyser viste, at kun 6 ud af 100 personer på det tidspunkt nåe­de en alder af 60 år. I de mellemliggende år har videnskab og medicin ført til en forbedring af livs­kvaliteten, så den gennemsnitlige levealder nu ligger på ca. 80 år. Indtil nu er det ikke lykkedes at finde en fuldstændig forklaring på aldringsprocessen. Hos et stigen­de antal mennesker er kropsligt forfald og hukommelsesforstyrrelser de primære alderstegn. Som regel ses disse tegn sammen med forskellige individuelle sygdomme.

Amerikaneren Denham Harman fremkom i 1954 med en teori om, at frie radikaler er ansvarlige for aldringsprocessen. I mange undersøgelser i vore dage er der fundet belæg for, at denne teori holder. Argumenter for de frie radikalers negative virkning viser sig af det faktum, at

 • frie radikaler i organismen opstår ved stofskifteprocesser og udløser uønskede reaktioner (fx LDL-iltning med åreforkalkning til følge)
 • de forskellige arters levetid hænger sammen med deres antioxidante kraft
 • udbedringen af DNA-skader er mindre effektiv (og dermed kan der opstå kræftsygdomme)
 • celleindholdet forandres (funktionstab i muskel- og leverceller).

Undersøgelser viser, at antioxidanter derimod har en positiv indflydelse på alderen. Netop hos ældre mennesker har det vist sig, at tilskud af mikronæringsstoffer som fx vitaminer, mineraler og sporstoffer giver en stor fordel ved kronisk-degenerative sygdomme.

Hvad kan man gøre?

Tilskud af antioxidanter, mineraler og sporstoffer i form af naturlige mikronæringsstoffer er mere end et spinkelt håb om forebyggelse og behandling af aldersrelaterede sygdomme.

Hjerte-/karsygdomme

 • Antioxidante vitaminer (B, C, D og E) opfanger de frie radikaler og modvirker åreforkalkning.
 • Mineraler som magnesium og selen udvider blodkarrene.
 • Aminosyrer som arginin virker blodfortyndende.
 • Betacaroten og C-vitamin beskytter mod hjerneblødning.

Stofskifteproblemer

 • B1-vitamin, selen, zink og magnesium sænker blodsukkerniveauet og aflaster bugspytkirtlens celler. Ved at opfange de frie radikaler er disse stoffer i stand til at beskytte de langerhans’ske øer, som producerer insulin i bugspytkirtlen, mod ødelæggelse.
 • Selen øger stofskifteaktiviteten, og det samlede kolesteroltal falder, samtidig med at HDL-kole­steroltallet øges.
 • Selen, magnesium og vitaminer beskytter og aktiverer levercellerne og øger dermed aktiviteten i glukose- og fedtforbrændingen.

Demens-tilstande

 • Man har haft stor succes med at behandle Parkinsons og forebygge og behandle Alzheimers ved brug af antioxidanter.

Desuden har man fundet belæg for antioxidanters positive indvirkning på muskler, nerver og hud­celler.

Og så er der Brottrunk og Fermentkorn…

 • Brottrunk og Fermentkorn har med deres indhold af naturligt forekommende mikronæringsstoffer i 15 år stået deres prøve som et fantastisk ”rustbeskyttelsesmiddel” til den tredje alder. Brottrunk er en gæret mælkesyredrik af specialfremstillet fuldkornsbrød. Det indeholder alle vigtige vitaminer, mineraler og sporstoffer i deres naturlige form, samt mælkesyre fra brødkorn og 5 mio. mælkesyrebakterier pr. ml.
 • Fermentkorn er den tørrede og pulveriserede masse, som er tilbage efter gæringsprocessen. Denne masse indeholder de samme vigtige vitaminer, mineraler og sporstoffer som Brottrunk – blot i væsentligt højere koncentrationer.

Masser af undersøgelsesresultater viser, hvor stor en virkning Brottrunk og Fermentkorn har som ”rustbeskyttelse”, når man når lidt op i alderen. Regelmæssig indtagelse af disse produkter fører entydigt til en længere levetid. Og igen ser man, hvor sandt Hippokrates’ udsagn er: ”Lad din mad være din medicin og din medi­cin være din mad”.

Læs også
Brems aldringen med multivitaminer!
Antioxidanter til ældre
Antioxidanter – naturlig anti-aging effekt
Generation 65+ – sund med målrettet kost?
Kan for tidlig alderdom forhindres?
Multivitaminer/mineraler øger vigtige næringsstoffer hos ældre
Selentilskud er nødvendigt for ældre kvinder
Gi’ tarmfloraen Brottrunk – det har den rigti’ godt af!
Folsyre beskytter mod aldersrelateret hørenedsættelse
Brottrunk har en fantastisk virkning mod Parkinsons

Kilde
Dr. med. Peter Scholg, 1995