Kosttilskud Sport og motion

Carnitin – sikkerhed

Carnitin er fuldstændigt sikkert at indtage. Der er rapporteret om mild diarré ved meget høje doser. Denne ene bivirkning er forbigående og ses kun ved orale doser på op til 15 g carnitin. Og bivirkningen er ikke enestående for carnitin: Diarré ses ofte ved indtagelse af store mængder af forskellige stoffer på grund af det osmotiske pres på tarmene.

LD50

Et andet udtryk for et stofs giftighed er LD50 – den dosis, der skal til for at dræbe 50 % af forsøgsdyrene. Man har ikke kunnet fastslå en LD50-værdi for carnitin, hvilket igen viser, hvor sikkert stoffet er: En dosis på 5 g carnitin pr. kg legemsvægt havde ingen form for giftvirkning på rotter. Alle andre toksikologiske undersøgelser understøtter sikkerheden ved indtagelse af carnitin og dets salte.

Sikkert til brug som fødemiddel – GRAS: Generally Recognised As Safe

Et uafhængigt ekspertudvalg har givet carnitin status som GRAS (Generally Recognised As Safe – dvs. sikkert til brug som fødemiddel). Dette understreger, hvor sikkert carnitin er. Udvalget har konkluderet, at carnitin og dets frit ioniserbare salte (L-Carnitin L-tartrat og L-Carnitin magnesiumcitrat) uden problemer kan indtages af voksne i doser på 20 mg pr. kg legemsvægt pr. dag (dvs. ca. 1.200 mg for en person, der vejer 60 kg).

Carnitin anvendes overalt i verden

Særligt i USA findes der en lang række carnitin-produkter samt produkter, hvori carnitin indgår, fx kapsler, tabletter, drikkeampuller, drikkepulver og brusetabletter. Det anvendes til berigelse af børnemad, kiks, kager og yoghurt. I Danmark fås carnitin som kosttilskud fra Natur-Drogeriet A/S under navnet Carnitin kapsler og kan købes hos Matas og i helsekostforretninger.

Læs også
Carnitin – eliksir for krop og sjæl
Hvordan udnytter jeg bedst carnitin til sport?
Kan Carnitin kapsler hjælpe ved vægtkontrol?
Carnitin er rigtigt godt for dit hjerte
Carnitin og medicin-interaktion
Carnitin og type II-diabetes
Carnitin forbedrer kontrollen med astma hos børn
Carnitin – et skud ungdom til aldrende mænd