Kosttilskud Naturmidler

Activin vindruekerneekstrakt fremmer sårhelingen

Activin vindruekerneekstrakt kan være med til at hele sår på huden hurtigere og med mindre ardannelse til følge, viser en ny undersøgelse. Forskere ved hjerte/lunge-afdelingen på Ohio State University rapporterer, at ekstraktet kan fremme sårhelingen på to måder: Det sætter kroppen i stand til selv at producere mere af den substans, som anvendes til at genopbygge beskadigede blodkar, og det øger mængden af frie radikaler i såret. De frie radikaler er med at fjerne potentielt sygdomsfremkaldende bakterier i såret.

I to sammenhængende eksperimenter testede forskerne virkningen ved vindruekerneekstrakt på mus og på menneskelige hudceller. Chandan Sen, en af forfatterne til undersøgelsesrapporten og leder af Laboratory of Molecular Medicine ved universitetet, siger, at dette er første gang, man har fundet bevis for, at et naturligt ekstrakt kan have en så dybtgående virkning på sårhelingen. “Vi kunne konstatere, at vindruekerneekstraktet havde en helende virkning fra dag 1”, siger han. “Alt tyder på, at ekstraktet fremme dannelsen af epidermvæv og opbyggelsen af bindevæv.”

Forskerne behandlede musenes hudsår med en topisk vindruekerne-/proanthocyanidin-ekstrakt. Proanthocyanidin, som er en af hovedbestanddelene i Activin vindruekerneekstrakt, anses for at være en kraftig antioxidant. Men i et sår, som indeholder mange frie radikaler, får ekstraktet en række pro-oxidante egenskaber, hævder forskerne. De ni mus, som forsøget omfattede, fik påført to små sår, som gennembrød huden. Vindruekerne-/proanthocyanidin-ekstraktet blev påført det ene af sårene, og det andet blev påsmurt en saltopløsning som kontrol. Derefter blev sårene ladet i fred, så de kunne hele naturligt.

Dyrene blev aflivet fem dage efter påføringen af sårene. Et lille hudområde (1-1,5 mm) blev fjernet langs kanten af både det behandlede og det ubehandlede sår. Forskerne studerede, om der var tegn på forbedret heling i de sår, der var behandlet med vindruekerne-/proanthocyanidin-ekstrakt i forhold til de sår, der var påført saltopløsning. “De hudområder, som var påført vindruekerne-/proanthocyanidin-ekstrakt, var nået længere i helingsprocessen sammenlignet med de hudområder, der var blevet behandlet med saltopløsning”, siger Sen. “Førstnævnte gruppe viste tegn på at hele fuldstændigt på kortere tid, og den hud, der var dannet på sårstedet, var tættere, hvilket er et tegn på, at den er stærkere i struktur”.

Forskerne kunne påvise et højere niveau af tenascin – et protein, som er med til at opbygge bindevæv – i granulationsvævet i de sår, der var behandlet med vindruekerne-/proanthocyanidin-ekstrakt. Granulationsvæv er det ru, lyserøde væv, der normalt dannes i et sår, der er ved at hele. Det indeholder nye kapillærer og nyt bindevæv. “Tenascin er et tegn på, at et sår heler”, siger Sen. “Der var langt større mængder tenascin i granulationsvævet i de sår, der var behandlet med vindruekerne-/proanthocyanidin-ekstrakt.”

Forskerne kunne også konstatere et forøget indhold af VEGF, den substans, som hjælper kroppen til at genopbygge blodkar. Tidligere undersøgelser foretaget af Sen og hans kolleger har vist, at vindruekerne-/proanthocyanidin-ekstrakt kan være medvirkende til at aktivere det gen, der igangsætter dannelsen af VEGF.

I et tilhørende forsøg behandlede forskerene menneskelige hudceller med vindruekerne-/proanthocyanidin-ekstrakt og fandt frem til, at ekstraktet kunne øge laboratorie-dyrkede cellers produktion af VEGF. “Mere VEGF betyder, at flere blodkar dannes hurtigere, og at flere næringsstoffer dermed kan føres med blodet til de beskadigede væv”, siger Sen. Udover at have en gavnlig indvirkning på opbygningen af nye blodkar, kan vindruekerne-/proanthocyanidin-ekstrakt også øge antallet af frie radikaler på sårstedet. Sen forklarer den for en antioxidant noget usædvanlige effekt: “Ekstraktet får en let prooxidante egenskaber, når det befinder sig på et oxidantholdigt miljø. For store mængder af frie radikaler er skadelige. Men alle levende celler producerer frie radikaler. I kontrollerede mængder er de en vigtig brik i kroppens funktion.”

I små koncentrationer kan de frie radikaler stimulere formeringen af celler og dannelsen af bindevæv og nye blodkar, tilføjer han. “Hudsår har mange frie radikaler – som havde en længerevarende virkning i de sår, der var behandlet med vindruekerneekstrakt. Vi mener, at dette er forklaringen på, at disse sår helede hurtigere og bedre.”

Læs også

Activin – et lovende naturmiddel
Activin er en multihelbreder
Activin medvirker til at forebygge sygdom
Activin kan modvirke de skadelige virkninger af stress
Skænderier hæmmer sårheling
Muno Colostrum og heling af sår og vævsskader
Gotu Kola og sårheling
Sårheling med honning