Folkesundhed Naturmidler

Kinesisk malurt med artemisinin – et anti-malariamiddel

På verdensplan bliver ca. 500 mio. mennesker hvert år ramt af malaria. 2-3 mio. dør af sygdommen, og af dem er mange børn under fem år.

Malaria overføres fra en person til en anden af moskitoer af arten Anopheles. Når moskitoen trækker blod fra en smittebærer, opsamler den også malaria-parasitter (en art mikrober kaldet plasmodium). Når den så trækker blod fra en anden person, sprøjter den samtidig plasmodium ind i denne anden person sammen med spyt. Plasmodiet finder vej til leveren og derfra ind i de røde blodlegemer. Den ramte bliver syg 7-10 dage, efter at smitten er overført.

Da malaria-mikrober i løbet af de senere år er begyndt at blive resistente over for de gængse malariapræparater, som ellers er blevet brugt til at behandle sygdommen i mange år, bliver disse præparater gradvist mindre effektive, og oftere og oftere oplever man, at de ikke længere er i stand til at kurere sygdommen. Planten Artemisia Annua er i årevis blevet anvendt af kineserne til at behandle febersygdomme – og i de senere år også til behandling af malaria.

Vilde arter af Artemisia annua vokser over hele verden. Den hybrid, som kaldes Artemisia annua anamed, er blevet fremelsket af planter, der er hjemmehørende i Kina og Vietnam. Blandt dens egenskaber kan nævnes, at den gror i tropiske egne, og den har en stor mængde blade, som er rige på artemisinin – den specifikke ingrediens, som skal bruges til behandlingen af malaria. Denne hybrid kan blive op til to meter høj, men den kan ikke tåle frost og kræver derfor omhyggelige dyrkningsmetoder.

Fra fire sundhedscentre og klinikker i den Demokratiske Republik Congo har vi fået detaljerede beskrivelser af, hvordan man her behandler de individuelle patienter, evt. bivirkninger ved behandlingen, patienternes kliniske fremskridt, samt resultaterne af de laboratorietests, man har foretaget. Det skal lige nævnes, at disse fire sundhedscentre arbejder fuldstændigt uafhængigt af hinanden.

I alt 254 patienter blev behandlet med te, der var fremstillet som beskrevet herover. Af denne gruppe blev 236 patienter (93 %) helbredt, og deres blod var ved den afsluttende undersøgelse fuldstændigt fri for parasitter. Hos 218 patienter (86 %) forsvandt symptomerne helt i løbet af behandlingen. (5 g te = 10 kapsler, 3 morgen, 3 middag og 4 aften, behandlingstid 7 dage).

Læs også
Kinesisk malurt mod malaria
Kinesisk malurt – det naturlige malariamiddel
Kinesisk malurt med artemisinin – kliniske resultater
Artemisinin – et stof udretter mirakler
Kvassiaved
Phyto-serien – den nemme vej til urternes helbredende kraft

Kilde
Doctors for Life, 17. juli 2001