Folkesundhed

Warfarin og andre lægemidler påvirker hinanden

Warfarin (Marevan) er det hyppigst ordinerede blodprophæmmende lægemiddel i Nordamerika, og det bruges også i vid udstrækning som rottegift. Warfarin virker ved at hæmme blodets evne til at størkne (koagulere), og det ordineres til patienter med atrieflimren og kunstige hjerteklapper og til patienter, som har haft tidligere hjerteanfald.

Forskere ved McMaster University har lige afsluttet en undersøgelse, der har til formål at fastslå, om warfarin og andre lægemidler påvirker hinanden. De opdagede, at almindelige lægemidler som erythromycin, metronidazol (Flagyl), amiodarone (Cordarone), clofibrate (Atromidin), propranolol (Inderal), cimetidin (Tagarret), omeprazol (Losec), acetylsalicylsyre (Aspirin) og paracetamol (Panodil) forstærker warfarins virkning, mens andre lægemidler, såsom barbiturater, chlordiazepoxid (Librium), og colestyramin (Questran) hæmmer virkningen.

Forskerne påpeger, at gensidige påvirkninger mellem warfarin og andre lægemidler, der forstærker warfarins virkning, kan resultere i indre blødninger. For at undgå dette anbefaler de, at læger, der ordinerer andre lægemidler til patienter på warfarin, overvåger patienterne omhyggeligt.

Læs også
Ikke-medicinske behandlingsformer mod forhøjet blodtryk
Orthomolekylær medicin – hvad går det ud på?
Ginkgo biloba påvirker ikke blodfortyndende medicin
Tjek din medicin for at undgå solskoldning
Trafikfarlige lægemidler
Basilikum: Krydderurt med sundhedsfremmende egenskaber
Bogomtale: Sandheden om farerne ved moderne medicin

Kilde
Annals of Internal Medicine, Vol. 121, No. 9, November 1, 1994.