Gigt og andre sygdomme i bevægeapparatet

Slidgigt og leddegigt: Kun smerten er den samme

Mere end 500.000 danskere har en smertefuld hverdag: De har ondt i leddene, og det er en plage at stå op om morgenen og en sand lidelse at gå op ad en trappe.

Årsagen: Slidgigt eller leddegigt – to sygdomme, som ligner hinanden meget. Begge er ledsygdomme, og begge er årsag til store smerter, men sygdomsbillede og behandling er forskellig. Og den rigtige behandling afhænger naturligvis af den rigtige diagnose.

  • Hvad er forskellen mellem leddegigt og slidgigt? Leddegigt er en akut betændelse i leddene, som hyppigst optræder i skulderen, knæene og fingrene. Slidgigt er et kronisk slid på leddene og optræder mest hos ældre mennesker.
  • Hvad sker der i leddene? Ved begge sygdomme bliver ledbrusken lidt efter lidt ødelagt, så knoglen efterhånden ligger ubeskyttet i leddet. Leddene kan desuden blive stive.
  • Hvad er årsagen? Leddegigt skyldes manglende blodtilførsel til ledbrusken, hvorimod årsagen til slidgigt er – som navnet antyder – et aldersbetinget slid. Men det er vigtigt at vide, at slidgigt kan udvikle sig til leddegigt, og at en ubehandlet leddegigtsygdom kan føre til slidgigt. Andre årsager til begge sygdomme kan være uheld, meniskskader eller forkert ledstilling (fx hjulbenethed eller kalveknæethed).
  • Hvordan behandles sygdommene? Undersøgelser viser, at ledsygdomme fører til øget opbygning af stoffer, som yderligere kan angribe leddene. Virksomme stoffer i djævleklorod kan stoppe den nedbrydende proces og modgå den smertefulde inflammation – og kan i øvrigt glimrende kombineres med et smertestillende middel. En daglig dosis E-vitamin på 500 mg kan bremse betændelsesprocessen i leddene. Ved slidgigt kan gymnastik, slam-, svovl- og mudderbade og infrarødt lys desuden hjælpe.

Læs også
Fakta om gigtsygdomme
Gigt – hvad er det, og hvad gør jeg ved det?
Meniskskader
Brændenælder lindrer slidgigt og ledbetændelse
E-vitamin og leddegigt
E-vitamin: Hvad kan det gøre for dig?
Djævleklorod – i et halvt århundrede år danskernes hjælp mod gigt
MSM: En hjælp til gigtpatienter
GLA mod leddegigt
Boragoolie: En superkilde til GLA