Gigt og andre sygdomme i bevægeapparatet Muskler og led

MSM: En hjælp til gigtpatienter

Lige så uskadeligt som vand…

MSM anses for at være et af de mindst skadelige biologiske stoffer, der findes – lige så uskadeligt som vand. Almindeligt bordsalt er langt mere skadeligt end MSM. For mus er den dødelige dosis MSM over 20 g pr. kg kropsvægt. Almindeligt bordsalt er toksisk ved 2,5 g pr. kg kropsvægt.

MSM i praktiske kapsler til gigtpatienterVed forsøg med oral MSM til frivillige forsøgspersoner (gigtpatienter) kunne man ikke iagttage en toksisk virk­ning ved helt op til 1 g pr. kg kropsvægt i 30 dage. Indsprøjtninger på 0,5 mg pr. kg dagligt i 5 dage gav ingen form for toksisk virkning på forsøgspersoner. Tager man mere MSM, end kroppen har brug for, vil det overskydende simpelthen blive skyllet ud i med urinen og gør der­med ingen skade.

MSM er grundigt testet som fødevareingrediens uden nogen former for anmærkninger om allergiske reaktioner. Et ikke-offentliggjort forsøg fra Oregon Health Sciences University af den langsigtede skadelige virkning ved MSM over en periode på seks måneder viste ingen former for toksisk virk­ning. Over 12.000 patienter er blevet behandlet med MSM på Oregon Health Sciences University med mere end to g dagligt uden nogen alvorlig toksisk virkning.

Dét kan MSM gøre for gigtpatienter!

Svovl anvendes bl.a. mod gigt, podagra, bronkitis og forstoppelse – og mange andre helbredspro­blemer. Man kan ikke opretholde integriteten i kroppens væv uden den rigtige ernæringsmæssige støtte. Svovl er en vigtig ingrediens i væv, hormoner, vitaminer, enzymer, antistoffer og antioxidanter, så vi kan ikke bevare et godt helbred uden.

Det meste af den forskning i svovl, der er udført til dato, er sket under ledelse af dr. Stanley Jacob ved Oregon Health Sciences Institute. Dr. Jacob har undersøgt virkningen ved DMSO og MSM i mere end 30 år. Det meste af den information, der i dag foreligger vedr. brugen af stoffet til menne­sker, stammer fra hans forskning.

Leddegigt

Svovl er nødvendigt for dannelsen af bindevæv. Man har undersøgt MSM til behandling af leddegigt og andre komplikationer ved ledbetændelse. Forskere verden over, der har undersøgt sammenhæn­gen mellem MSM og leddegigt, har påvist, at svovlkoncentrationen i leddegigtramt brusk kun ligger på 1/3 af niveauet i normalt væv. Desuden ligger indholdet af cystin, en svovlholdig aminosyre, langt lavere hos leddegigtpatienter end hos raske personer.

Resultaterne af adskillige forsøg har vist, at tilskud af MSM i signifikant grad var i stand til at redu­cere nedbrydningen af leddene og betændelsestilstande. Forskere ved Oregon Heath Sciences Instit­ute og Reagan State Science University har påvist, at der er en signifikant reduktion i omfanget af smerter og betændelse blandt patienter, der indtager tilskud af eller ofte anvender topisk MSM. Som en del af gruppen af mucopolysakkarider, fx chondroitin-sulfat, dermatan-sulfat og hyalu­ronsyre, bidrager MSM-svovl til produktionen af den “basissubstans”, som holder bindevævet in­takt. Det er nødvendigt for at opretholde fleksibiliteten og elasticiteten i bindevævet. MSM øger den strukturelle integritet i disse mucopolysakkarider, som findes i høje koncentrationer i bindevævet, herunder ledbrusken.

Forskere har hævdet, at MSM i tilstrækkelige mængder i form af kosttilskud til gigtpatienter kan

  • forbedre fleksibiliteten i leddene
  • reducere stivhed og hævelse
  • forbedre kredsløbet og cellernes vitalitet
  • reducere de smerter, patienter oplever ved inflammatoriske sygdomme som ledde­gigt
  • reducere dannelsen af arvæv, som forværrer tilstanden med øget smerte og nedsat mobilitet
  • nedbryde kalkaflejringer.

Ledde­gigt giver stivhed, hævelse, træthed, anæmi, vægttab, feber og ofte forkrøblende smerter.

Slidgigt

Slidgigt er en degenerativ ledsygdom, som ofte ses hos ældre. Den involverer nedbrydning af brus­ken i knogleenderne. De glatte overflader på brusken bliver ru, og der opstår friktion. De sener, li­gamenter og muskler, der holder leddet sammen, bliver svagere, og leddet selv bliver deformt, ømt og stift. Men i modsætning til leddegigt er der kun lidt eller ingen hævelse. Slidgigt ses sjældent før 40-årsalderen. Over 300.000 danskere er diagnosticeret med sygdommen, som ofte er arveligt betinget og op­træder næsten tre gange så ofte hos kvinder som hos mænd.

Dr. Jacob undersøgte 24 personer med symptomatisk slidgigt, som blev behandlet med enten 2.400 mg Motrin (et NSAID-præparat) eller 3.000 mg MSM. Efter en måned kunne man iagttage en lige stor forbedring i begge grupper med hensyn til smerter og stivhed. Men lang tids brug af NSAID-præparater kan have alvorlige bivirkninger, og samtidig støtter be­handlingen ikke brusken næringsmæssigt, som MSM gør.

MSM til gigtpatienter fås både i kapsel- og pulverform fra Natur-Drogeriet A/S og kan købes hos Matas eller i helsekostbutikker.

Læs også
MSM – en fantastisk opdagelse
MSM – et dobbelt-blind forsøg ved slidgigt
MSM mod gigt og ledsmerter
Er MSM naturligt forekommende?
D-vitaminmangel øger smerterne i gigtramte knæ
Carsten Vagn-Hansen: Råd mod slidgigt
Ægte Tropepalmeolie hjalp mod gigtsmerter
D-vitaminmangel kan give gigtsmerter i knæet

Kilder
Joris L, Dab I, Quinton PM. Elemental composition of human airway surface fluid in healthy and diseased airways. Am Rev Respir Dis, 1993; 148(6 pkt. 1):1633-7.
Kim. Organic Sulfur Chemistry: Biochemical Aspects. Red.: Shigeru Oae og Tadashi Okuyama, CRC Press, Boca Raton, Florida, 1992, 138-140.
Miyazake H, Sakao S, Katoh Y, Takehara T. Correlation between volatile sulphur compounds and certain oral health measurements in the general population. J Periodontol 1995;66(8):679-84.
Oae S, Okuyama T. Organic Sulfur Chemistry: Biochemical Aspects, CRC Press, Boca Raton, Florida, 1992.