boswellia i kapsler
Folkesundhed Hjerte Hormoner Mave Muskler og led

Boswellia kan lindre visse autoimmune sygdomme

Boswellia kan lindre visse autoimmune sygdomme. Men vi kan og skal ikke behandle hverken astma eller leddegigt selv. Vi skal have lægerne med indover, især når det gælder astma, som ubehandlet kan skabe akutte og alvorlige problemer, men også når det gælder den autoimmune leddegigt, som ubehandlet kan skabe særdeles ødelagte led.

Boswellia mod autoimmune sygdommeMen der sker intet ved, at man supplerer lægens behandling med en naturlig støtteterapi mod inflammationer. Og hvem ved? Måske kan det lille indiske træ, Boswellia, være netop en del af din strategi, når du vil nedtrappe medicin. Eller måske endda skabe en tilstand i kroppen, der gør, at du kan undgå den til tider bivirkningsfyldte medicin.

Men nej, du skal ikke eksperimentere selv. Søg råd og vejledning, og tag artiklen her med til din behandler. For harpiks fra det lille Boswellia-træ er absolut et bekendtskab værd.

I flere år har Boswellia været væk fra de danske helsekosthylder og er nu tilbage igen. Man ved om den indiske harpiks fra træet, at den virker mod de såkaldte autoimmune sygdomme, hvilket ikke mange droger eller naturmidler kan prale af.

Hvordan virker Boswellia?

Det er boswellin-syrerne, som virker mod inflammation, men det sker på en lidt anden måde end de gængse inflammationshæmmende stoffer, som virker på den såkaldte prostaglandin-syntese, som fx aspirin eller gurkemeje. Boswellia virker på leutrokinerne som en del af immunsystemets komponenter, som netop ved autoimmune sygdomme har det med at løbe løbsk. Vi har brug for dem i et vist antal, men for mange leutrokiner kan skabe så tilsyneladende forskellige sygdomme som astma, psoriasis, kroniske tarmsygdomme og leddegigt.

Boswellia mod autoimmune sygdommeBoswellin-syrer hæmmer tillige enzymet C3-convertase, som er et af enzymerne i det komplementære enzymsystem (en del af immunreaktionen, der også udløser inflammation).

Mange af ovenstående virkninger kan man også se ved diverse smertestillende medicin, men den helt store forskel er, at Boswellia ikke forårsager blødninger i mave-/tarmkanalen eller andre bivirkninger.

En systematisk gennemgang af Boswellia serratas evne til at virke på autoimmune sygdomme viste, at der var 47 videnskabelige studier, der var værd at kigge på. Ikke alle studier var af samme høje videnskabelige standard, men man turde godt konkludere, at Boswellia var klinisk relevant over for sygdomme som astma, leddegigt, Morbus Crohn, slidgigt og colitis ulcerosa.

Der skal dog en del flere kliniske studier til, men harpiksen fra det lille træ ser ganske lovende ud.

Leddegigt

Et forsøg med 175 leddegigtpatienter, som blev behandlet med Boswellia, viste, at 14 % af patienterne havde særdeles gode resultater, og 44 % havde gode resultater. Efter 2-4 ugers behandling kunne man konstatere en fremgang for fleste patienter på følgende parametre: Smerte, stivhed og gribestyrke. Forbedringen skete.

I et andet forsøg med 30 gigtpatienter påviste man, at Boswellia-ekstrakt nedsatte det målbare C-reaktive protein fra 67 % til 44 %. Nedsættelsen af dette protein tyder på, at Boswellia ikke blot virker betændelseshæmmende, men også har en gavnlig virkning på selve sygdomsprocessen. Og netop denne mekanisme er så vigtig ved alle andre autoimmune sygdomme.

Astma og astmatisk bronkitis

Det er ganske kontroversielt overhovedet at forske i naturlige midler mod en sygdom som astma. En ikke-korrekt behandlet ”ægte astma” kræver som regel medicin, men et stort antal personer får i dag diagnosen ”astmatisk bronkitis”, hvor det virkelig kan være værd at supplere med støtteterapi og derigennem få en bedre lungefunktion og måske reducere mængden af medicin.

Et studie med deltagelse af 63 patienter med astmatisk bronkitis opdelte deltagerne i to grupper, hvor den ene gruppe fik placebo, mens den anden fik en kombination af

  • Boswellia serrata
  • Curcuma longa (gurkemeje)
  • Glycyrrhiza glabra (lakridsrod)

Fælles for de tre droger er, at de virker på inflammationer – dog på lidt forskellige vis. Lakridsrod er desuden slimdrivende.

I løbet af fire uger så man en statistisk signifikant forbedring af lungefunktionen og i de blodprøveparametre, der indikerer, at der er mindre inflammation til stede.

Lev i øvrigt sundt i overensstemmelse med, hvad din autoimmune sygdom i øvrigt kræver af dig i forhold til madvaner og daglig livsstil.

Prøv Boswellia-tabletter fra Natur-Drogeriet A/S. Fås i bøtte med 90 stk. og i økonomistørrelse med 240 stk.

Boswellia mod autoimmune sygdommeLæs også
Boswellia – hvad er det?
Olivenolie og grønsager kan afværge leddegigt
De fire typer af allergiske reaktioner
Gurkemeje: En antioxidant med mange andre egenskaber
Lakrids: Godt for mange ting – i de rigtige mængder
Orthomolekylær medicin – hvad går det ud på?

Kilder
Singh GB, Atal C K. Agents and Actions, 18, 407, 1986.
Bone K. Modern Phytotherapist, vol. 3, no. 2.
BMJ, 17;337:a2813, december 2008, doi: 10.1136/bmj.a2813.
Marianne Palm, artikel bragt i magasinet sund-forskning, vinter 2015