Calcium D-vitamin Folkesundhed

D-vitamin og calcium mindsker risikoen for brystkræft hos kvinder

D-vitamin og calcium anses allerede for at have stor betydning for sunde knogler, men begge stoffer kan også have en afgørende indvirkning på forebyggelsen af brystkræft, lyder det i en rapport fra Archives of Internal Medicine.

Man har tidligere observeret en beskyttende virkning ved D-vitamin og calcium på dyremodeller, og med denne viden i baghovedet satte en gruppe forskere fra Harvard Medical School sig for at bekræfte virkningen på mennesker. Forskerne konsulterede en database over flere end 30.000 kvinder før og efter overgangsalderen, som deltog i en langtidsundersøgelse af kvinders helbred generelt.

“Et højere samlet indtag af calcium og D-vitamin har en moderat sammenhæng med en lavere risiko for brystkræft hos kvinder, der endnu ikke har nået overgangsalderen”, lyder det fra forskerne. Næringsstoffernes kræfthæmmende virkning synes at være størst over for de mest aggressive brystkræftsvulster.

Calcium og D-vitamin i en og samme tabletLæs også
D-vitamin mindsker brystkræftsvulster
D-vitamin mod bryst- og tyktarms­kræft
D-vitamin og kræftforebyggelse
D-vitamin bekæmper influenza
For lidt D-vitamin giver øget kræftrisiko hos rygere
Resveratrol kan medvirke til at bekæmpe brystkræft
Tomentosa reducerer bivirkninger ved kemoterapi

Kilde
Lin J, Manson JE, Lee IM, Cook NR, Buring JE, Zhang SM. Intakes of calcium and vitamin D and breast cancer risk in women. Arch Intern Med. 167(10):1050-9, 2007.