Folkesundhed

Carnitin har en positiv effekt på AIDS-patienter

Adskillige undersøgelser tyder på, at systemisk mangel på carnitin kan forekomme i forbindelse med AIDS, og at primær og sekundær carnitinmangel fører til kritisk dysfunktion i stofskiftet.

Tilskud af carnitin til AIDS-patienters perifere, encellede blodlegemer (PBMC) resulterede i en betydelig forbedring af den såkaldt phyto-hæmagglutinin-drevne formeringsreaktion. Indgivelse af store doser carnitin (6 g pr. dag i to uger) til AIDS-patienter, som blev behandlet med zidovudin, førte også til øget formering af PBMC og til en reduktion i mængden af triglycerider i blodet. Desuden fandt man mod forsøgets slutning en reduktion i mængden af beta 2-mikroglobulin i blodet samt en reduktion i mængden af cirkulerende tumornekrose-faktor (TNF-) alfa – i overvejende grad hos patienter med stærkt forhøjede mængder.

Forsøgets resultater tyder på, at tilskud af carnitin kan medvirke til at forbedre både immunreaktionen og fedtstofskiftet hos AIDS-patienter, uanset hvor stor en mængde carnitin patienternes blod indeholdt ved behandlingens start.

Læs også
Unik Spirulina – blågrønne alger til dit helbred
Arginin – hvad er det, og hvordan virker det?
Echinacea og immunforsvaret
Carnitin – et stof med afgørende betydning for dit helbred
Carnitin pepper trætte mænd op

Kilder
De Simone C, Tzantzoglou S, Famularo G, Moretti S, Paoletti F, Vullo V, Delia S. Immunopharmacol Immunotoxicol, 1993, 15 (1) p1-12.
De Simone C, Tzantzoglou S, Jirillo E, Marzo A, Vullo V, Martelli EA.a, Italien. AIDS, 1992, 6 (2) p. 203-5.