Folkesundhed

Carnitin har en positiv effekt på AlDS-patienter

Adskillige undersøgelser tyder på, at systemisk mangel på carnitin kan forekomme i forbindelse med AIDS, og at primær og sekundær carnitinmangel fører til kritisk dysfunktion i stofskiftet.

Tilskud af L-carnitin til AIDS-patienters perifere, encellede blodlegemer (PBMC) resulterede i en betydelig forbedring af den såkaldt phyto-hæmagglutinin-drevne formeringsreaktion. Indgivelse af store doser L-carnitin (6 g pr. dag i to uger) til AIDS-patienter, som blev behandlet med zidovudin, førte også til øget formering af PBMC og til en reduktion i mængden af triglycerider i blodet. Desuden fandt man mod forsøgets slutning en reduktion i mængden af beta 2-mikroglobulin i blodet samt en reduktion i mængden af cirkulerende tumornekrose-faktor (TNF-) alfa – i overvejende grad hos patienter med stærkt forhøjede mængder.

Forsøgets resultater tyder på, at tilskud af L-carnitin kan medvirke til at forbedre både immunreaktionen og fedtstofskiftet hos AIDS-patienter, uanset hvor stor en mængde L-carnitin patienternes blod indeholdt ved behandlingens start.

Kilder
De Simone C, Tzantzoglou S, Famularo G, Moretti S, Paoletti F, Vullo V, Delia S. Immunopharmacol Immunotoxicol, 1993, 15 (1) p1-12.
De Simone C, Tzantzoglou S, Jirillo E, Marzo A, Vullo V, Martelli EA.a, Italien. AIDS, 1992, 6 (2) p. 203-5.