Hjerte-/kredsløbssygdomme Sund kost og livsstil

Kolesterol – få styr på det!

Kolesterol er måske det mest misforståede molekyle i verden, lyder det fra John Abramson, M.D., professor i medicin ved Harvard University. “Det er vigtigt at huske på, at kolesterol ikke i sig selv udgør en sundhedsrisiko. Faktisk er kolesterol nødvendigt for kroppens vigtigste funktioner”. Det skyldes, at kolesterol er ‘moder’-molekyle til nogle af kroppens vigtigste stoffer, bl.a. kønshormoner og D-vitamin. Desuden udgør det en integreret del af cellemembranerne. Når det er sagt, så er der stadig gode grunde til at holde øje med kolesteroltallet. Jo mere kolesterol der er i dit blod, jo mere sandsynligt er det, at det bliver iltet (beskadiget), og det fører til den plak, der kan indskrænke arterierne og øge risikoen for hjertesygdom.

Hvordan holder jeg styr på mit kolesteroltal?

Heldigvis er der mange naturlige måder at holde kolesteroltallet sundt på – og de fleste af dem har en række ekstra fordele, fx den at kunne sænke blodets indhold af triglycerider (et andet fedtstof med forbindelse til hjertesygdom) og reducere risikoen for diabetes og fedme. Her er de syv bedste veje til at kontrollere kolesteroltallet:

  • Niacin (B3-vitamin) kan hjælpe dig til at få styr på dit kolesterol!Pantotensyre (B5-vitamin) kan hjælpe dig til at få styr på dit kolesterol!Spis flere fibre. Opløselige fibre – som dem, man finder i fx havre og byg – er de bedste.
  • Brug flere krydderier. Forskning tyder på, at capsaicin (som findes i stærke peberfrugter og chili) og hvidløg har en gavnlig indvirkning på kolesteroltallet.
  • Overvej kosttilskud. En række kosttilskud – specielt niacin (B3-vitamin) og pantotensyre (B5-vitamin) har vist sig at kunne sænke LDL-kolesteroltallet (det “dårlige” kolesterol).
  • Tab dig. En god måde at gøre det på er at skære ned på indtaget af højglykæmiske fødevarer som raffineret korn, der øger insulinniveauet og dermed fyrer op under kroppens kolesterol-producerende kedler.
  • Dyrk motion. Motion menes traditionelt at være den mest effektive måde til at øge HDL-kolesteroltallet (det “gode” kolesterol) på.
  • Vælg kolesterolsænkende fødevarer. Plantesteroler – og deres familiemedlemmer plantestanoler – er stoffer, der findes naturligt i mange frugter, grønsager, nødder, kerner, kornprodukter, vegetabilske olier og andre kilder fra planteriget. Utallige forskningsresultater viser, at plantesteroler er i stand til at sænke kolesteroltallet ganske effektivt.
  • Hold op med at ryge. Rygning forværrer et højt kolesteroltal.

Nok om det. Som Harvards dr. Abramson siger: “Vores helbred afgøres i stor udstrækning af, hvordan vi vælger at leve vores liv”.

Policosanol kan hjælpe dig til at få styr på dit kolesterol!Læs også
Kolesteroltallet – hvor skal det ligge?
Sænk dårligt kolesterol gennem kosten!
Rejer påvirker dit kolesterolspejl
Kolesterolsænkende kost er lige så god som statiner
Kolesterolnormalisering på den naturlige måde
Niacin kan medvirke til at øge HDL-kolesterol
Policosanol Complex – et alternativ til statiner
Policosanol – godt for kolesterolspejlet og mange andre ting
Kolesterol: 12 måder at sænke det på – naturligt!
Lecithin – et naturligt multi-talent
Anprisninger: B3-vitamin (niacin)
Anprisninger: B5-vitamin (pantotensyre)