Sund kost og livsstil

Frugt og bær til måltidet beskytter mod iltningsbelastning

Indtagelse af et måltid øger iltningsbelastningen på kroppen, medmindre man inkluderer antioxi­dantholdige fødevarer i måltidets sammensætning. Sådan lyder det fra forskere ved et af det ameri­kanske landbrugsministeriums forskningslaboratorier. Forskernes teori gik ud på, at antioxidant-rige fødevarer som fx frugter og bær kan øge antioxi­dant-kapaciteten efter et måltid og dermed udskyde det fald, der sker i antioxidant-kapaciteten i plasma efter indtagelse af fedtstoffer, kulhydrater og proteiner.

For at afprøve hypotesen rekrutterede man frivillige forsøgspersoner til at deltage i fem kliniske for­søg. 6-10 deltagere indtog et måltid, der omfattede frugter som blåbær, vindruer, kiwi, kirsebær og jordbær og/eller et måltid med kulhydrat, fedt og protein. Man målte blodets antioxidant-kapacitet før og efter måltidet. Indtagelse af blåbær, vindruer eller kiwi sammen med måltidet bevarede den antioxidante kapacitet i plasma, mens et måltid uden nogen af disse frugter førte til et fald i antioxi­dant-kapaciteten.

“Indtagelse af antioxidantholdige fødevarer sammen med et måltid anbefales, således at man und­går perioder med iltningsbelastning efter måltiderne”, konkluderer forskerne.

Læs også
Antioxidanter – det bedste forsvar mod frie radikaler
Kostfibre fra frugt beskytter hjertet
Kan jeg spise frugternes kerner?
Blommer – skønne frugter med gode helseegenskaber
Blåbærrets mange egenskaber
Spis frugt og vitaminpiller!
Tranebær: Kan et lille rødt bær virkelig gøre underværker?
Tranebærhøst

Kilde
Prior RL, Gu L, Wu X et al. Plasma antioxidant capacity changes following a meal as a measure of the ability of a food to alter in vivo antioxidant status. J Am Coll Nutr, April 2007;26(2):170-81.