Hjerte-/kredsløbssygdomme Sund kost og livsstil

Godt humør forebygger hjertesygdom og forhøjet blodtryk

Godt humør kan reducere betændelse i kroppen og dermed sænke risikofaktorerne for hjertesygdom og forhøjet blodtryk. Man har længe  vidst, at godt humør giver bedre helbred, men man har ikke kunnet fastslå, hvorfor det er sådan.

Ny forskning giver nogle fingerpeg med hensyn til årsag. Et engelsk forsøg med 2.873 raske voksne viser, at godt humør kan reducere blodets indhold af cortisol, et hormon, der udskilles under stress og sættes i forbindelse med svækket immunforsvar, overvægt og forhøjet blodtryk.

Andre forsøg – blandt kvinder, ikke mænd – har vist en sammenhæng mellem godt humør og færre af de to be­tændelsesmarkører C-reaktivt protein (CRP) og interleukin-6 (IL6). Forskerne bad forsøgspersonerne holde øje med deres følelser og humør i forsøgsperioden – om de var lykkelige, spændte på noget eller tilfredse. Et højt kropsindhold af CRP er en velkendt risikofaktor for hjertesygdom. Et højt niveau af både IL6 og CRP medvirker til at øge kræftrisikoen.

Den helbredende virkning ved positive følelser og godt humør blev påvist for årtier siden af Norman Cousins i bogen Anatomy of an lllness. Spørgsmålet er, hvordan man opnår det!

Læs også
Jo større smil, desto længere liv
Optimisme er et godt middel mod hjertesygdomme
En sund livsstil kan forebygge de fleste hjerteanfald hos kvinder
Motion gør dit gode humør bedre
Mørk chokolade er sundt og livsforlængende
Positive tanker kan forlænge livet
Lakrids: Godt for mange ting – i de rigtige mængder
Calcium har en positiv indvirkning på en lang række sygdomme

Kilde
Steptoe A et al. Neuroendocrine and inflammatory factors associated with positive affect in healthy men and women. The Whitehall II Study. Am J Epidemiol. 1. januar 2008;167(1):96-102.