Calcium Folkesundhed

Calcium har en positiv indvirkning på en lang række sygdomme

Calcium – enten fra kosten, i form af kosttilskud eller begge dele – påvirker en lang række sygdomme. Blandt mineralets helbredsmæssige fordele kan nævnes:

  • En metaanalyse har vist, at calcium i kosten kan sænke det systoliske blodtryk med helt op til 13 mm Hg og det diastoliske med op til 4 mm Hg.
  • Kræft i tyktarmen er skyld i 134.000 dødsfald hvert år. Calcium kan måske binde sig til galdesyrer i tyktarmen og fremme udskillelsen.
  • Calcium mindsker antallet af tilfælde af brystkræft. Dyreforsøg har vist, at en typisk vestlig kost med tilskud af op til 2.000 mg calcium og 400-600 I.E. D-vitamin reducerer udbredelsen af epithelceller i brystkirtlerne.
  • Selvom calciumsten er den hyppigste form for nyresten, er oxalater i urinen en øget risikofaktor for produktion af calciumsten. Calciumrige mælkeprodukter synes at binde oxalater, og kun 600 mg om dagen kan sænke mængden af oxalater i urinen. De, der spiser en kost med lavt calciumindhold, har en øget oxalatproduktion.

Unge bør indtage 1.300 mg calcium om dagen for at maksimere udviklingen af skelettets knogler, voksne bør indtage 1.000 mg, og kvinder, der har overstået overgangsalderen, bør indtage 1.500 mg pr. dag. Det kan anbefales at anvende calcium sammen med to andre vigtige kosttilskud, D-vitamin og K2-vitamin.

Calcium + magnesium har indvirkning på en lang række sygdommeLæs også
Calcium + D-vitamin har indvirkning på en lang række sygdommeCalcium og blodtryk
Øget calciumindtag mindsker risikoen for kræft i tyk- og endetarmen
Calciumtilskud er godt for teenageknogler
Calcium og D-vitamin kan få has på kropsfedtet
D-vitamin og calcium beskytter mod knoglebrud
D-vitamin og calcium mindsker risikoen for brystkræft hos kvinder
Calcium til pubertetspiger

Kilde
Donohue M. Calcium-Rich Diet May Bring Multiple Health Gains. Family Practice News. 1999;29(4):30.