Hjerte-/kredsløbssygdomme Sund kost og livsstil

Olivenolie sænker blodtrykket

En italiensk undersøgelse viser, at olivenolie kan sænke behovet for blodtrykssænkende medicin hos mennesker med mildt til moderat forhøjet blodtryk.

Dr. Ferrara fra Federico 2. Universi­tetet i Napoli, Italien, har sammenlignet to lig­nende fedtfattige diæter med et totalt fedtindhold på 26 %.

  • Den ene diæt blev beriget med 30-40 g ek­stra jomfruolivenolie, hvilket gav et højt indhold af enkeltumættede fede syrer, 17 % af det totale fedtindhold.
  • Den anden diæt blev beriget med samme mængde solsikkeolie med et højt indhold af fleru­mættede fedtsyrer, 10 % af det totale fedtind­hold.

23 patienter med for højt blodtryk, som alle tog blodtryksnedsættende medicin ved begyndel­sen af studiet, blev tilfældigt fordelt til af spise en af diæterne i seks måneder, hvorefter de krydsede over og spiste den anden i seks måneder.

Ved afslutningen af kosten med olivenolie fandt forskerne, at både det systoliske (øverste) og det diastoliske (nederste) blodtryk i hvile var betyde­ligt lavere med olivenolie-kosten, sammenholdt med gruppen, der fik til­skud af flerumættede fedtsyrer. Desuden kunne mængden af blodtrykssænkende lægemidler ned­sættes markant under diæten med olivenolie, men ikke under diæten med solsikkeolie.

Forskerne mener, at det kan være de polyfenoler, der findes i olivenolie, men ik­ke i solsikkeolie, der medfører nedsættelsen af blodtrykket.

Læs også
Olivenolie reducerer risikoen for slagtilfælde
Middelhavskost er god for hjertet
Forhøjet blodtryk – hvad er det egentlig?
Olivenolie og hjertesygdomme
Olivenolie virker forebyggende mod tarmkræft
Forbrugererfaring: Brottrunk, Urte-Pensil og Olivir mod virusinfektion
Bønnespiresalat

Kilde
Arch Intern Med 2000; bd 160:837-842.