Folkesundhed Sund kost og livsstil

Planteøstrogener kan reducere risikoen for lungekræft

Indtagelse af en kost, der er rig på planteøstrogener kan reducere risikoen for lungekræft. Resultaterne af et amerikansk forsøg tyder på, at både rygere og ikke-rygere kan reducere risikoen for at udvikle denne ofte dødbringen­de kræftform ved at ændre deres kostvaner.

Hvad er planteøstrogener?

Planteøstrogener er en gruppe kemikalier, der findes i forskellige plantefødevarer. De har en svagt østrogenlignende virkning, og tidligere forsøg har vist, at et højt indtag af planteøstrogener har en sammenhæng med en reduceret risiko for vækst i kræftsvulster i brystet, livmoderen og prostata.

Andre forsøg har vist, at blodets indhold af planteøstrogener er højt hos mennesker, der lever i om­råder af verden, hvor antallet af kræfttilfælde ligger ret lavt. En specifik gruppe af planteøstrogener kaldet isoflavoner, som findes i sojaprodukter og visse andre fødevarer, synes også at være gavnlige for forebyggelse af hedestigninger i forbindelse med overgangsalderen og den form for knogleskør­hed, der udvikles efter overgangsalderen.

Lungekræft: Rygning er den store synder

Lungekræft er en af de mest almindelige og en af de mest alvorlige former for kræft. Efter­som langt størsteparten af lungekræfttilfældene opstår på grund af cigaretrygning, er den mest ef­fektive forebyggelse naturligt nok at undgå cigaretrøg. Andre risikofaktorer omfatter

  • luftforurening
  • radon
  • asbest og andre industrikemikalier
  • genetisk disposition
  • en kost, der kun indeholder små mængder frugt og grønt.

Forsøget

I det heromtalte forsøg sammenlignede man 1.674 amerikanske lungekræftpatienters kostvaner med kostvanerne blandt 1.735 raske personer. Efter justering for ryger/ikke-ryger-status og andre risi­ko­faktorer kunne man iagttage, at risikoen for lungekræft faldt, når indtaget af planteøstrogener steg.

De personer, der havde det højeste indtag, havde 46 % reduktion i antallet af lungekræfttilfælde sammenlignet med den gruppe, der havde det laveste indtag. Den sundhedsfremmende virkning ved et højt indtag af planteøstrogener kunne iagttages for både rygere og personer, der aldrig havde rø­get – men virkningen var ikke så tydelig hos eks-rygere.

Hvad kan jeg gøre?

At undgå cigaretrøg, radon og forskellige luftforurenende stoffer og industrikemikalier er det vigtig­ste, når det gælder om at forebygge lungekræft. Gode fødevarekilder til planteøstrogener er

  • grønsager (specielt sojaprodukter, gulerødder, broccoli, salat og løg)
  • fuldkorn
  • appelsiner, bananer og jordbær
  • hørfrø.

Ud over deres potentielle beskyttelse mod lungekræft kan nogle af disse fødevarer desuden medvirke til at forebygge andre kræftformer, diabetes, hjertesygdom og knogleskørhed.

Læs også
Planteøstrogener – en mulig beskyttelse mod kræft i æggestokkene?
Passiv rygning øger risikoen for lungekræft
Isoflavoner fra soja mindsker risikoen for at dø af prostatakræft
Grønsager virker beskyttende mod lungekræft
Rødkløver og betydningen af østrogener
Isoflavoner giver sunde kolesterolværdier
Fødevareindustriens tilsætningsstoffer kan give lungekræft
Granatæbler hæmmer udviklingen af lungesvulster
Kræft og østrogener fra miljøet

Kilde
Journal of the American Medical Association
(2005;294:1493-504).