Sund kost og livsstil

Spinat er en superfødevare

Spinat er en grøn bladgrønsag med en lang historie og en masse sundhedsmæssige fordele – faktisk så mange, at den regnes for at være en superfødevare. Den stammer oprindelig fra Persien (Iran) og blev sendt som en gave til Kina i det 7. århundrede. Da grønsagen gjorde sit indtog i Europa i det 12. århundrede, blev den kaldt ”høvdingen over de grønne bladgrønsager”.

Hvad er der i spinat?

Og den ernæringsmæssige profil og de sundhedsfremmende egenskaber lever da også til fulde op til navnet. Spinat indeholder kun 7 kalorier pr. 125 g, men er en glimrende fødevarekilde til calcium, magnesium, jern og K-vitamin. Et forsøg har vist, at indtagelse af grønne bladgrønsager har indflydelse på den hastighed, kognitiv svækkelse sætter ind med.

Spinat indeholder også planteafledte nitrater – stoffer, som er kendt for at kunne medvirke til at udvide blodkarrene og forbedre blodstrømmen. I et forsøg offentliggjort i tidsskriftet Journal of Nutrition kunne man hos personer, der indtog nitratholdige drikke, bl.a. en spinatdrik, iagttage en forøgelse i blodets nitratniveau og et lavere blodtryk. Deres diastoliske blodtryk forblev på et lavt niveau i fem timer efter indtagelse af drikken.

Og fordi spinat også indeholder lutein, kan det være en glimrende fødevare for alle, der er i risiko for at udvikle aldersrelateret makulær degeneration (AMD), den førende årsag til blindhed hos ældre.

Hvordan bruger man spinat?

Spinat kan spises rå eller tilberedt og kan købes frisk eller frossen. Grønsagen kan anvendes i supper, gryderetter eller omeletter, indgå i sandwiches og wraps, sauteres med olivenolie og hvidløg eller blandes i smoothies.

Tager man det blodfortyndende middel warfarin (Marevan, Waran), skal man være opmærksom på, at spinat indeholder K-vitamin, som spiller en rolle for blodets sammenklumpningsevne.

Læs også
Grønne bladgrønsager – og de tilsvarende naturmidler
Grønne bladgrønsager fortynder blodet og hjælper ilttransporten
K-vitaminets mange funktioner
Lutein spiller en vigtig rolle for synet
Lungekræft holdes på afstand med grønne bladgrønsager
Nethindesygdomme og kosttilskud
Warfarin og andre lægemidler påvirker hinanden
Hvidkålssalat med kikærter og spinat
Tømmermandssmoothie

Kilder
Neurology. 2018;90(3):e214-e22.
J Nutr. 2016;146(5):986-93.
Nutrients. 2017;9(2):120.