Spinat er en grøn bladgrønsag med en lang historie og en masse sundhedsmæssige fordele. Den stammer oprindelig fra Persien (Iran) og blev sendt som en gave til Kina i det 7. århundrede. Da grønsagen gjorde sit indtog i Europa i det 12. århundrede, blev den kaldt ”høvdingen over de grønne bladgrønsager”.
Og den ernæringsmæssige profil og de sundhedsfremmende egenskaber lever da også til fulde op til navnet. Spinat indeholder kun 7 kalorier pr. 125 g, men er en glimrende fødevarekilde til calcium, magnesium, jern og K-vitamin. Et forsøg har vist, at indtagelse af grønne bladgrønsager har indflydelse på den hastighed, kognitiv svækkelse sætter ind med.
Spinat indeholder også planteafledte nitrater – stoffer, som er kendt for at kunne medvirke til at udvide blodkarrene og forbedre blodstrømmen. I et forsøg offentliggjort i tidsskriftet Journal of Nutrition kunne man hos personer, der indtog nitratholdige drikke, bl.a. en spinatdrik, iagttage en forøgelse i blodets nitratniveau og et lavere blodtryk. Deres diastoliske blodtryk forblev på et lavt niveau i fem timer efter indtagelse af drikken.
Og fordi spinat også indeholder lutein, kan det være en glimrende fødevare for alle, der er i risiko for at udvikle aldersrelateret makulær degeneration (AMD), den førende årsag til blindhed hos ældre.
Spinat kan spises rå eller tilberedt og kan købes frisk eller frossen. Grønsagen kan anvendes i supper, gryderetter eller omeletter, indgå i sandwiches og wraps, sauteres med olivenolie og hvidløg eller blandes i smoothies.
Tager man det blodfortyndende middel warfarin (Marevan, Waran), skal man være opmærksom på, at spinat indeholder K-vitamin, som spiller en rolle for blodets sammenklumpningsevne.
Læs også
Grønne bladgrønsager – og de tilsvarende naturmidler
Grønne bladgrønsager fortynder blodet og hjælper ilttransporten
K-vitaminets mange funktioner
Lungekræft holdes på afstand med grønne bladgrønsager
Warfarin og andre lægemidler påvirker hinanden
Hvidkålssalat med kikærter og spinat
Tømmermandssmoothie
Kilder
Neurology. 2018;90(3):e214-e22.
J Nutr. 2016;146(5):986-93.
Nutrients. 2017;9(2):120.