Gigt og andre sygdomme i bevægeapparatet Sund kost og livsstil

Rødt kød øger risikoen for leddegigt

Personer, der dagligt spiser rødt kød som okse- eller lammekød, har en dobbelt så høj risiko for at få leddegigt, i forhold til dem, der kun spiser kød en til to gange ugentligt. Det viser en britisk undersøgelse offentliggjort i tidsskriftet Arthritis & Rheumatism.

Rødt kød kan øge risikoen for leddegigt

For at undersøge kostindtag rekrutterede en britisk forskergruppe i samarbejde med praktiserende læger 25.000 frivillige, der blev bedt om at føre dagbog over deres fødevareindtag. Deltagerne blev bedt om at beskrive præcis, hvad de spiste, og i hvor store portioner.

Undersøgelsen viste en tydelig sammenhæng mellem højt kødindtag og risiko for at udvikle leddegigt. Forskerne foreslår, at nogle af kødets bestanddele – måske kollagen – kan udløse en reaktion i kroppens immunsystem, som også kan påvirke leddene. En anden mulighed er kødets indhold af jern, som kan ophobes i kroppen og give vævsskader.

Blandt de deltagere, der udviklede leddegigt, så forskerne også en overvægt af tidligere rygere og personer med et lavt indtag af C-vitaminholdig føde. Den mest signifikante forskel var dog fortsat sammenhængen med personernes kødforbrug.

E-vitamin har en gavnlig indvirkning på leddegigtLæs også
Leddegigt forkorter livet
Leddegigt er ikke arveligt
Gør noget godt for dine led
D-vitamin mindsker risikoen for leddegigt
E-vitamin og leddegigt
Olivenolie og grønsager kan afværge leddegigt
Dr. Bircher-Benner: Hvorledes 10 dages stærk kødspisning virker
Rødt kød og diabetes – er der en sammenhæng?
Masser af rødt og forarbejdet kød kan øge kræftrisikoen

Kilde
Arthritis & Rheumatism 2004; 12: 3804-3812