Sund kost og livsstil Vegetar-Info

Vegetarer får færre blodpropper

Er der en sammenhæng mellem den kost, vegetarer indtager, og antallet af blodpropper? Ja, viser norske forskningsresultater.

Det er sundt at droppe kødet og blive vegetar. Der er ingen fare for dit helbred, hvis du ikke længere har lyst til at spise kød. Tværtimod mindsker du risikoen for at dø af blodpropper i hjertet. Det konkluderede det norske ernæringsråd i 2011 en rapport, der dannede grundlag for en opdatering af de norske kostråd.

Norske forskere har gennemgået de væsentligste, sammenlignende ernæringsstudier i verden, og ingen af dem viser ulemper ved at droppe kødet. Tværtimod konkluderer nordmændene, at vegetarkost reducerer risikoen for at dø af iskæmisk hjertesygdom, som bl.a. omfatter blodpropper i hjertet.

Vegetarer har generelt mindre af det farlige LDL-kolesterol i blodet og et lavere blodtryk end kødspisere. De har muligvis lavere risiko for type II-diabetes, fedme og enkelte kræftsygdomme, men dokumentationen er ikke lige så overvældende som for den lavere risiko for hjerte-/karsygdomme, skriver det norske ernæringsråd.

Rådet mener, at de gavnlige effekter sandsynligvis skyldes, at vegetarer indtager mindre mættet fedt og mere frugt, grønt, nødder og fuldkorn end kødspisere.

Herhjemme anbefaler Hjerteforeningen ikke vegetarkost til at reducere risikoen for at dø af hjerte-/karsygdomme, som er den næsthyppigste dødsårsag herhjemme, kun overgået af kræft. Men vi har ikke det store behov for kød. Hvis man kigger på den samlede vegetariske kost, så er det et sundt kostmønster. De, der formår at leve efter det, lever sandsynligvis længere, lyder det fra Hjerteforeningen.

Vegetarer får færre blodpropperLæs også
Vegetarer har sjældnere forhøjet blodtryk
Vegetarisk kost + lidt kød = længere levetid
Vegetarer har større risiko for hjerteinfarkt
Vegetarer, calcium og blodtryk
P-piller kan give blodpropper
B12 – det vigtige vitamin for vegetarer og ældre
Får du nok protein fra en vegetabilsk kost?
Gravide vegetarer lever sundere
Vegetarisk forloren hare