Naturlig støtte til vægttab Sund kost og livsstil

Spis fuldkorn, tab dig og styrk dit kredsløb

Fuldkorn har mange sundhedsfremmende egenskaber, der skyldes deres indhold af fibre, vitaminer, mineraler, essentielle fedtsyrer og andre plantestoffer (der ikke findes i raffineret korn og dermed heller ikke i fx hvidt mel). Et nyt forsøg viser, at fuldkorn (hel hvede, hirse, brune ris, majs, havre, byg, rug m.fl.) medvirker til vægttab og til at mindske risikofaktorer for kredsløbsproblemer.

Forskerne undersøgte 50 svært overvægtige voksne med stofskiftesyndrom (et kompleks af overvægt, bugfedt, for meget fedt i blo­det, forhøjet blodtryk, insulinresistens og tendens til inflammation) og satte dem på en kaloriefattig kost. For halvdelen indgik fuldkorn som led i kosten, mens den anden halvdel fik raffineret korn.

Begge grupper tabte sig (fordi kosten var kaloriefattig), men de, der fik fuldkost, tabte mere bugfedt end den gruppe, der fik raffineret korn. Inflammationsmarkøren C-reaktivt protein (CRP) blev reduceret med 38 % i fuldkorns­gruppen, men ikke ændret overhovedet i gruppen, der fik raffineret kom.

Andre forsøg har vist, at fuldkorn reducerer risikoen for blodpropper ved at hæmme for høj sammenklumpning af blodplader.

Kilde
Katcher HI et al. The effects of a whole grain-enriched hypocaloric diet on cardiovascular disease risk factors in men and women with metabolic syndrome. Am J Clin Nutr, januar 2008;87(I):79-90.