Naturlig støtte til vægttab Sund kost og livsstil

Spis fuldkorn, tab dig og styrk dit kredsløb

Fuldkorn har mange sundhedsfremmende egenskaber, særligt for dit kredsløb, der skyldes deres indhold af fibre, vitaminer, mineraler, essentielle fedtsyrer og andre plantestoffer (der ikke findes i raffineret korn og dermed heller ikke i fx hvidt mel). Et nyt forsøg viser, at fuldkorn (hel hvede, hirse, brune ris, majs, havre, byg, rug m.fl.) medvirker til vægttab og til at mindske risikofaktorer for kredsløbsproblemer.

Forskerne undersøgte 50 svært overvægtige voksne med stofskiftesyndrom (et kompleks af overvægt, bugfedt, for meget fedt i blo­det, forhøjet blodtryk, insulinresistens og tendens til inflammation) og satte dem på en kaloriefattig kost. For halvdelen indgik fuldkorn som led i kosten, mens den anden halvdel fik raffineret korn.

Begge grupper tabte sig (fordi kosten var kaloriefattig), men de, der fik fuldkorn, tabte mere bugfedt end den gruppe, der fik raffineret korn. Inflammationsmarkøren C-reaktivt protein (CRP) blev reduceret med 38 % i fuldkorns­gruppen, men ikke ændret overhovedet i gruppen, der fik raffineret kom.

Andre forsøg har vist, at fuldkorn reducerer risikoen for blodpropper ved at hæmme for høj sammenklumpning af blodplader.

Spis fuldkorn, tab dig og styrk dit kredsløb

Læs også
Fuldkorn, sygdomme og dødsrate
Fuldkorn er godt for dit hjerte
Uopløselige fiberstoffer fra korn sænker blodsukkerniveauet
DASH-kost reducerer risikoen for hjerteproblemer og hjerneblødning
Kornsorter og deres sundhedsfremmende egenskaber
Fuldværdig ernæring og fuldkorn
Jaws – en dejlig kornblanding til dit bagværk
Jaws-brød
Bagt avocado med kylling og brune ris

Kilde
Katcher HI et al. The effects of a whole grain-enriched hypocaloric diet on cardiovascular disease risk factors in men and women with metabolic syndrome. Am J Clin Nutr, januar 2008;87(I):79-90.