Sund kost og livsstil

Radiser – velsmagende svampedræbere

Radiser smager dejligt og ser flotte ud i salatskålen – og så er de meget effektive svampedræbere. De er faktisk smækfyldt med sundhedsfremmende næringsstoffer!

Inden for den kinesiske medicin og ayurveda har man i århundreder brugt radiser til at behandle lidelser som feber og galdeproblemer. I lighed med andre korsblomstrede grønsager indeholder radiser en lang række næringsstoffer som kalium, folsyre, calcium, magnesium og B12-vitamin.

Radiser er naturlige svampedræbere og har en stærk indvirkning mod Candida albicans. Det er stoffet RsAFP2, et svampedræbende protein, som ved forsøg på mus har vist sig at kunne fremkalde celledød i candida og andre former for svampe.

Og så har radiser den fordel, at de ikke indeholder ret mange kalorier, men giver ”bid” til salater – enten i rå form, stegt eller syltet.

Bryder du dig ikke om de små røde knolde, kan du naturligvis også sikre dig en tilstrækkelig tilførsel af de næringsstoffer, de indeholder, ved at tage kosttilskud, måske i form af multivitamintilskud som fx Maximum fra Natur-Drogeriet A/S.

Radiser - velsmagende svampedræbere, som indeholder mange af de vitaminer og mineraler, der indgår i MaximumLæs også
Candida albicans – beskrivelse og symptomer
Propolis kan medvirke til at bekæmpe candida-svamp
Plantestoffer er vigtige for dit helbred
Radiser med hvidløg
Taco-skaller med radiser

Kilder
https://www.lifeextension.com/magazine/2021/10/radishes
https://lpi.oregonstate.edu/mic/dietary-factors/phytochemicals/isothiocyanates
Acta Pharmacol Sin. 2009;30(5):501-12.
Plant Foods Hum Nutr. 2010;65(3):200-9.
Mol Microbiol. 2012;84(1):166-80.
Antimicrob Agents Chemother. 2008;52(12):4522